Tanúként hallgatták meg Varga Juditot, emberbőrbe kötött könyvet találtak – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tanúként hallgatta meg Varga Judit volt igazságügyi minisztert a Központi Nyomozó Főügyészség. Mint megírtuk nektek, Vargáról volt férje, Magyar Péter készített hangfelvételt, amiben a Völner-Schadl korrupciós ügyről beszél. Erről ide kattintva olvashattok részletesebben. A Központi Nyomozó Főügyészség azért tartott sajtótájékoztatót ma reggel, mert Magyar hangfelvételén az is hallható, hogy a ügyészségi papírokba Rogán Antal, a a miniszterelnök kabinetfőnöke kérésére belenyúltak, vagyis a nyomozati anyagot meghamisították, kihúztak belőle részleteket. Fürcht Pál főügyész azt mondta, a nyomozás még folyamatban van, így arról részleteket nem árul el.
A 24.hu vette észre, hogy szigorú kijárási korlátozás volt érvényben a koronavírus-járvány miatt azon az estén, amikor Magyar Péter szerint Varga Judittal baráti vacsorán vettek részt Gulyás Gergelynél. Ez 2020. december 28-án volt. A lap emlékeztet, hogy a járvány alatt maga Orbán Viktor kért mindenkit, hogy maradjon otthon és „egy jó buliért ne tegye kockára mindazt, amiért hónapokon keresztül együtt dolgoztunk.” Új-Zélandon egy ilyen ügy miatt lemondott az akkori egészségügyi miniszter. (24.hu)
Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora c. festménye. Forrás: Wikipédia
Leonardo da Vinci: Az utolsó vacsora c. festménye. Forrás: Wikipédia
Ma van nagycsütörtök, az utolsó vacsora napja, amikor Jézus összehívta apostolait. Ezt követően a Biblia szerint egyikük, Júdás elárulta őt, majd elfogták, és pénteken keresztre feszítették. Ilyenkor a katolikus egyház úgynevezett krizmaszentelési misét tart, ezt Ferenc pápa is megtartotta a Vatikánban, ezzel pedig megnyitotta a húsvéti szent három napot.
Emberbőrbe kötött könyvet találtak a Harvard egyetem egyik könyvtárában. A Des Destinées de l’Ame, vagyis A lélek végzetei című, francia nyelven írt könyv az 1930-as években került a Houghton Librarybe. Most eltávolították a bizarr borító miatt, mert etikailag problémásnak tartották. A könyv amúgy a halál utáni életen elmélkedik. Mint kiderült, a szerző adta a példányt egy orvos barátjának, aki egy elhunyt női pácienséről vette hozzá a bőrt, mert szerinte ez illett a témához. Egyelőre nem tudni, ki volt a nő, de igyekeznek kideríteni. A BBC szerint nem ez az egyetlen ilyen könyv, a 19. században orvosok készítettek még ilyeneket. (BBC)
Fotó: Unsplash
Fotó: Unsplash
Emberekéhez hasonló jogokat adnának a bálnáknak Új-Zélandon. A kezdeményezés a maori őslakosoktól származik. Tūheitia, az Új-Zéland lakosságának 17 százalékát adó maorik választott királya azért kéri ezt, mert a bálnák egészsége és környezete is veszélyben van. A bálnák létfontosságú szerepet játszanak az óceán egészségének fenntartásában. „Sürgősen cselekednünk kell, hogy megvédjük ezeket a csodálatos teremtményeket, mielőtt túl késő lenne” – tette hozzá. A 13 nagy bálnafaj közül a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint 6 a veszélyeztetett vagy sérülékeny fajok közé tartozik. (24.hu)
Kiemelt kép: Unsplash

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.