Szórakoztató dolgok, amikkel edzheted az agyadat

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az agyunk egészségével nagyon fontos foglalkozni, mert szinte mindenben szerepet játszik, amit csinálunk.

Ebben segítünk most. Mert minden korosztálynak hasznosak lehetnek az agytréningelő tevékenységek, és most még idő is van rá.

Puzzle

Erről külön is írtunk nektek, mint hobbiról. Mindegy, hogy egy 1000 vagy 100 darabos puzzle-t raksz ki, miközben csinálod, a kognitív képességeid fejlődnek. A kognitív képesség arra való, hogy felismerjünk problémákat, megoldásokat találjunk rájuk, terveket készítsünk. Amikor kirakósozunk, át kell látnunk a teljes képet ahhoz, hogy egyesével összeillesszük a kis részeket. Így érthető is az összefüggés.

Kártyázás

Kutatások bizonyították, hogy kártyázás közben az agy több részét is használjuk. Például eddzük a memóriánkat és a gondolkodási képességeinket. Még akkor is, amikor egyedül játszunk, mondjuk pasziánszozunk.

Ugyanígy működhetnek a keresztrejtvények vagy a szókirakós játékok is. Sajnos a  mai keresztrejtvények inkább a boomer generáció, szóval a szüleitek műveltségére építenek. De ha minden jól megy, egyszer csinálunk külön rejtvényújságot gyerekeknek!

Tánctanulás

A kutatások szerint táncmozdulatokat tanulni segít az agynak, hogy gyorsabban dolgozzon fel információkat. És szintén edzi a memóriát. Táncot lehet suliban tanulni, de akár otthon is, Youtube-on vagy TikTokon is van már csomó ingyenes videó. Ez is nemcsak tanulás, hanem jó szórakozás és mozgás is egyben.

Egy új képesség megtanulása

Ez lehet bármi, nem véletlenül szoktunk nektek kétkezi hobbitippeket adni időről időre. Írtunk már filmkészítésről, makettezésről, de kötögetésről is. Bármi új dolog, amit megtanulsz, az fejleszti a memóriádat, idősebb korban pedig (bár ez titeket még nem érint) segít frissen tartani azt, sőt, akár egyes agyi betegségeket is segít megelőzni.

Megtanítani másnak valamit

Fordítva is működik. Ha te már tök jól kötsz, táncolsz, korizol, akármi, azzal is fejlesztheted az agyadat, ha egy haverodnak, barátodnak megtanítod azt, amit te tudsz. És gyakorolsz vele.

Zenehallgatás

Rengeteg tanulmány igazolja, hogy nagyon sok embernek zenehallgatás közben jönnek meg a legjobb ötletei. A zenehallgatás igazoltan beindítja a fantáziát, vagyis növeli a kreativitásunkat.

Nyilván a listát lehetne még bővíteni, de reméljük, hogy ezek között is találtok olyat, amit szívesen csináltok. (Healthline/Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.