Szeretsz disznóbőrt rágcsálni? Igen!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Elsőre talán azt válaszolnád, hogy eszedbe sem jutna elrágni egy darab disznóbőrt, sem marha- vagy pláne lóbőrt. Pedig valószínűleg megtetted már, nem is egyszer. Beszélnünk kell a gumicukorról.

Egy egészséges európai gyerek biztosan elfogyaszt élete során néhány kiló gumimacit, kukacot, csigabigát és egyéb gyanús állatfigurát. A legnépszerűbb persze évtizedek óta a maci. A ruganyos, édes, izgalmas ízű édesség ellenállhatatlan, bár az évek múlásával megcsömörlik tőle az emberek többsége. Ilyen a felnőtté válás.

A gumicukor egyik fő alkotóeleme természetesen a cukor. A csokoládé, a nyalóka, a kókuszrúd is a cukortól édes. A cukor – pontosabban a glükóz, mert sokféle cukor van – azonnal hasznosítható üzemanyag a szervezetünk számára. Olyan, mint a legmenőbb versenybenzin a sportkocsiknak. A természetben ritkán fordul elő koncentráltan. Az ipari cukorgyártás előtt a méz volt a legédesebb, amit el tudtak képzelni. Nem véletlenül jelenik meg szólásokban: mézédes, mézeshetek, mézesmadzag. És a medve sem hobbiból túrja fel a kaptárakat, hanem mert ilyen tömény energiabombát nem talál mindennap. Ez az oka annak, hogy édesszájúak vagyunk. A szervezetünk nem tudja, hogy már nem kellene annyira habzsolni a cukrot, mert lesz a boltban holnap is.

Forrás: Wikipedia / Lennart Tange

A gumicukor másik alkatrésze viszont a zselatin. Ez egy kocsonyás, kicsit nyúlós, rugalmas anyag. Ahogy a gépekben és járművekben is fontos a gumi, az élő szervezeteknek is szükségük van olyan anyagra, amely ha kell, hajlik, ha kell, összenyomódik, de mindig visszaáll az eredeti formájára. Ez egyrészt az ízületeknél, másrészt a bőrnél számít. A tudományos megnevezésük ezeknek az óriásmolekuláknak: kollagén.

Talán kezded érteni. Ezt az anyagot bizony az állattenyésztés melléktermékeiből nyeri az édesipar. A levágott disznók, marhák és lovak nagy, csinos bőrdarabjait persze feldolgozzák cipőnek, kabátnak meg elegáns táskának, de így is maradnak kisebb cafatok, porcok, fülek és farkak. Na ezekből lesz a jóféle zselatin, hosszú és bonyolult vegyi folyamatok után.

Ezt már csak össze kell keverni cukorral és aromákkal, és kész is van a finom, gyümölcsízű szopogatnivaló. Egészségesnek nem nevezhető, de szép példája annak, hogy semmit sem hagyunk veszni. Hanem eladjuk a gyerekeknek. Mackóformába öntve, pedig kismalacként lenne igazán jó vicc.

A Haribo cukorkákat egyébként Magyarországon is gyártják, a Balaton melletti Nemesvámoson. A legfurcsább gumimaci-divat Dániában tombol: ott a sós macikat viszik a leginkább. De ez már mellékes. A lényeg, hogy te igenis szereted a disznóbőrt! Próbáld ki a töpörtyűt is!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.