Szép jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Itt a szombat, sokáig ágyban lehet maradni. Kuckózni, álmodozni, olvasni, kinek mi tetszik. Túl vagytok egy hosszú iskolahéten, nyilván fáradtak is vagytok. De ha legközelebb panaszkodtok arra, hogy milyen sokáig kell a suliban ülni és mennyi mindent kell tanulni, jusson eszetekbe Dél-Korea. (Mert hát mi más is juthatna eszetekbe, nemde?) Dél-Korea egy furcsa és érdekes ázsiai ország, ahol a gyerekek sokszor este kilencig bent vannak a suliban. Cserébe belőlük lesznek a legokosabb kölkök az egész világon. Azt persze mindenki döntse el, hogy megéri-e. Ma egy kicsit jobban megismertetünk Dél-Koreával, a K-Pop és a kimcsi hazájával.

A kimcsi amúgy a dél-koreaiak nemzeti étele, ami káposztából készül. Ehhez mindenféle fűszerrel össze kell erjeszteni a káposztát. Erdélyben ezt a zöldséget fejőcének is hívják. És igaz, hogy itt nem kevernek hozzá gyömbért meg halszószt, de a savanyú káposztának itt is nagy hagyományai vannak.

Ma Ida napja van. Ez egy germán eredetű név, ami azt jelenti, hogy serény, tevékeny. Ida nevű barátnődet felköszönthetnéd képeslapon. Bár a képeslapküldés már eléggé kihalóban lévő dolog, azért vannak helyek, ahol még virágzik ez a szokás. Például az Antarktiszon. Mert igaz, hogy nincs ott semmi, csak piszok hideg, meg cuki pingvinek, de egy postahivatal azért működik. Ma erről a postáról is írunk nektek. És az Antarktisszal ellentétben ma itthon kimondottan meleg, nyárias idő lesz.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.