Szélsőjobboldal

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Olyan politikai irányzat, amely a mérsékelt jobboldal céljait eltúlozva, akár erőszakosan igyekszik megvalósítani. A szélsőjobboldalt hívják pontatlanul fasizmusnak is, de az csak egy példa rá. Jellegzetes szélsőjobboldali mozgalom volt a német nácizmus is.

A szélsőjobboldalra általában jellemző a hagyományok hangsúlyozása az új dolgokkal szemben. Gyakran kirekesztő, fajgyűlölő nézeteket hirdetnek, vagy más kisebbségek ellen uszítanak (például melegek, modern művészetek, bizonyos vallások). Többnyire a saját nemzetüket mindenek fölé helyezik. A demokrácia nem szívügyük, nem ritkán érvelnek a diktatúra jótékony hatásai mellett. Általában van is egy jelöltjük a vezéri szerepre.

Európában a szélsőjobboldali pártok gyakran jó kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal, és példaként tekintenek rá. Az oroszok számos ilyen pártot pénzzel is támogattak.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.