Szellem, boszorkány, csontváz – ezek mind itthon kísértenek

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nem kell külföldre menni ahhoz, hogy az ember hátborzongató helyekre, kísértetjárta épületekre bukkanjon. Ilyen helyek ugyanis Magyarországon is vannak. Persze azt nem ígérhetjük biztosan, hogy szellemekkel lehet itt találkozni. De most bemutatunk néhány helyet, aminek elég érdekes, kísérteties és szomorú története van ahhoz, hogy megmozgassa a borzongani vágyók fantáziáját.

A szegedi Boszorkánysziget

A szegedi Alsóváros és a Tisza között lévő erdős területet hívják a helyiek Boszorkányszigetnek. Ma a futók, biciklisek, és kutyasétáltatók egyik kedvenc helye. De a legenda szerint ma is itt kísért annak a 12 embernek a szelleme, akiket a 18. században az ország legnagyobb és legismertebb boszorkányperében elítéltek, és itt kivégeztek. Ez az eset azért is volt nagyon brutális, mert Európa többi részén ekkorra már elcsitult a boszorkányüldözés.

Boszorkánysziget. kép: Facebook/Szeged a napfény városa

Szeged környékén viszont 1728 júliusában éhínség, szárazság és sokféle betegség szedte áldozatait. Az akkori emberek pedig felelősöket kerestek, és meg is találták azokat: a boszorkányokat. Először a helyi bábaasszonyt, Kökényné Nagy Annát vádolták meg boszorkánysággal, akit amúgy sokan híresen rossz természetű nőnek tartottak. Mivel válogatott kínzásoknak tették ki a bábaasszonyt, az ő vallomása nyomán még 18 embert ítéltek el. Köztük a város leggazdagabb polgárát, az akkor már 82 éves Rózsa Dániel főbírót is. Az elítéltek a kínzókamrában pedig azt is bevallották, hogy jó pénzért hét évre eladták az esőt a törököknek. A „bűnösök” közül már csak tizenketten éltek, amikor végül máglyára vetették őket a Boszorkányszigeten. Az emberek pedig félni kezdtek a helytől, mert úgy tartották, el van átkozva. A gyerekeket sokáig ijesztgették az erdővel, és egy sor megmagyarázhatatlan eseményt kötöttek hozzá. Például azt, hogy ott a fák emberi hangokon susognak.

A balatonedericsi Fekete kastély

Balatonederics külterületén, egy elvadult park közepén áll a Fekete kastély. A nevét valószínűleg a tető egykori fekete színéről kapta, amúgy a Nedeczky család építtette a 19. században. A kastély lakóinak sorozatos tragédiája miatt mondják azt, hogy a hely el van átkozva. 1912-ben történt itt az első gyilkosság, amikor az edericsi gulyás féltékenységből megölte kedvesét, a kastély szakácsnőjét. Két évre rá a tulajdonos, Nedeczky Jenő lett öngyilkos.

Kastély a gazban. Kép: Wikipedia

Ezután a kastély többször gazdát cserélt, 1928-ban egy pesti ügyvéd költözött ide a feleségével. Az ügyvéd az asszonyt hűtlenségen kapta, ezért bánatában ő is önkezével vetett véget az életének. Az özvegy pedig végül egy csalóhoz ment feleségül, aki tengerésztisztnek adta ki magát, és aki végül meglépett a nő vagyonának nagy részével. Ezután került a kastély egy nyugalmazott miniszteri biztoshoz, akinek a feleségéről kiderült, hogy kettős ügynök volt a második világháborúban. De amikor erről a németek tudomást szereztek, ő is öngyilkos lett. A lakókat aztán a háború után kiköltöztették, a kastély egy ideig üdülőként üzemelt. A rendszerváltás után többször próbálták eladni. Mára üresen és elhagyottan áll. A helyiek szerint pedig Nedeczky Jenő még mindig kísérti, fekete ruhában járja a kastély környékét egy fekete szellemhintón, leginkább éjfél után.

A siroki vár

Egertől nem messze a Mátra keleti szélén egy 296 méter magas vulkáni csúcs tetején áll a siroki vár. A vár helyén már az avar korban is erődítmény állhatott. A 14. században Kompolthy Imre volt a vár ura, az ő lánya, Gizella az, aki miatt állítólag ma is szellemek járják ezt a helyet. A legenda szerint a gyönyörű leányt messzire kerülte a szerelem, mert apja nem engedett senkit a közelébe.

Ezen a képen nem látszik a szellem. Kép: Facebook/Siroki vár

Amikor azonban a várúr meghalt, hét vitéz érkezett a várhoz, akik mind a heten a szerelmükkel ostromolták Gizellát. Egy este pedig elhatározták, hogy megvívnak a kezéért, és aki életben marad, azé lesz a lány. Azt viszont nem tudták, hogy Gizellának megtetszett az egyik vitéz, sajnálatos módon pont nem az, aki a későbbi győztes lett. Ezért a lány leszúrta a győztes kérőt, és bánatában a vár legmagasabb fokáról a mélybe vetette magát. Állítólag a mai napig látni, ahogy napnyugta után egy női alakra emlékeztető árnyék ugrik ki a várból, ezt pedig hét másik árny követi, az ifjú vitézek szellemei.

Budai vár

A budai várnegyed az elmúlt századokban számtalan fontos történelmi esemény tanúja volt, nem véletlen hát, hogy kísértetei is vannak. Az egyik legérdekesebb történet az Úri utca egyik házához köthető. A 14-es számú ház lakói évekig arról panaszkodtak, hogy minden évben augusztus 20-án két egymáshoz bilincselt csontvázat látnak az emeleti lépcsőről leereszkedni, és átnyargalni a ház mennyezetén. A dolgot ennyiben is lehetett volna hagyni, ámde 1943-ban a ház pincéjében egy kiszáradt török kori kutat találtak, amiben két csontváz feküdt egymáshoz láncolva. Az nem derült ki sose, hogy kik lehettek ők, de miután a lakók misét mondattak értük, többé nem látták az összeláncolt szellemeket. Igaz, nem sokkal később a második világháború pusztítása sokkal nagyobb gondot okozott az ittenieknek, mint néhány kósza szellem.

Úri utca. Kép: Wikipedia

 

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.