Százötven éves a fogaskerekű

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Pontosan 150 éve, 1874. június 24-én délután 4-kor indult el az első járat a budapesti fogaskerekű vasúton. A különleges jármű a főváros egyik nevezetessége, és vasúti érdekesség is.

Gőzmozdony a fogaspályán. Fotó: Fortepan / Klösz György

A vonalat azért építették, hogy a népszerűvé vált Svábhegy közlekedését biztosítsa. Ekkor még a vasúton kívül legfeljebb omnibuszokon, vagyis lóvontatású kocsikon, illetve lóvasúton lehetett közlekedni. Csakhogy a vonatok igen rosszul bírják a meredek emelkedőket, a Svábhegy pedig bár igazából csak domb, de azért magas.

A gondot az okozza, hogy a vaskerék az acélsínen nem igazán tapad. Ettől lehet a vasút gazdaságos, különösen ha nagy tömeget kell mozgatni. Ha már egyszer elindult, csekély energiával mozgásban tartható.

Az eredeti fogaskerekes hajtás. Fotó: Wikipedia

A problémát úgy oldották meg, hogy a sínek közé egy fogaslécet, a mozdonyba pedig fogaskereket építettek. Ezzel már könnyebben felmászik a lejtőn, és ami legalább ilyen fontos, meg is tud állni lefelé menet.

A fogas első vonatait természetesen gőzmozdonyok vontatták. Ezek persze óriási füstöt okádva cammogtak fel a hegyre. Ezért a vonalat később átépítették, és 1929-től már elektromos motorkocsikkal működött. Ezeket a magyar Ganz gyár építette. Az öreg sárga kocsikat 1973-ban piros osztrák járművekre cserélték, és ma is ezek közlekednek. Érdekesség, hogy a fogast hivatalosan 60-as villamosnak hívja a Budapesti Közlekedési Vállalat.

A régi Ganz-kocsi. Fotó: Wikipedia

A forgalom mostanra erősen megcsappant. A Svábhegyet ma is főleg gazdag emberek lakják, nekik viszont van autójuk. Megjelentek az autóbuszok is, és ezek útvonalát sokkal könnyebb módosítani szükség esetén. A fogaskerekű vasút ráadásul nem olcsó játék. Igen kényes a pálya állapotára, a kopott fogassín éktelen zajt tud csapni. Úgyhogy a környékén lakók ma már nem mind örülnek, hogy van. Kora reggel és este ezért már csak kivételesen közlekedik. Többször felmerült az is, hogy a fogast megszüntessék. De egyelőre még működik, és a biciklisek nagyon szeretik, mert könnyen eljutnak vele a természetbe kerékpárostul. Nem is rossz ötlet felpattanni rá egy szép nyári napon!

Kiemelt kép: Lugosi Albert / Flickr

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.