Százból csak hat fiatal biztos abban, hogy 2033-ban Magyarországon fog dolgozni

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nem érzik jól magukat a bőrükben – ez derül ki abból a friss kutatásból, amiben 16 és 24 év közötti fiatalokat kérdeztek az iskoláikról, a tervezett munkahelyükről és általában a jövőjükről. Minden második fiatalnak rossz a közérzete, sokan aggódnak a megélhetésük, a lakhatásuk miatt, és persze a világban zajló események, a háborúk és a klímaváltozás sem ad okot optimizmusra. Ugyancsak aggasztó, hogy egyre több közülük magányos, és sokan küzdenek szorongással, depresszióval is.    

Az OTP Fáy Alapítványa által megkérdezett fiatalok a jövőbeli terveikkel kapcsolatban azért optimistábbak. A többségük biztos benne, hogy lesz munkahelye 10 év múlva, és 70 % azt is gondolja, hogy annyi pénzt fog keresni, amennyit szeretne. Ugyanakkor négyből három fiatal szerint nagyon nehéz pályakezdőként elhelyezkedni. Ennek oka szerintük az, hogy a cégek nem szeretnek zöldfülűeket alkalmazni, sokan nem tartják elégnek a saját végzettségüket, ráadásul azt is gondolják, hogy amúgy is kevés a munkalehetőség. Sokszor az is nehezíti ennek a korosztálynak a munkába állását, hogy a munkaadók lustának és megbízhatatlannak tartják a mai fiatalokat, akik nem tudnak, vagy nem akarnak dolgozni.

El innen?

A kutatásból is látszik, hogy a megkérdezettek több mint fele nagy valószínűséggel külföldi munkahelyet keres majd. 100-ból csak 6-an válaszoltak igennel arra a kérdésre, hogy biztosan Magyarországon fognak dolgozni még 2033-ban is. (A kutatás készítői itt egyébként felhívták a figyelmet arra, hogy mielőtt azt gondolnánk, hogy az összes fiatal eltűnik 10 éven belül az országból, ne felejtsük el, hogy ezek tervek, álmok, célok és hasonlók, hogy tényleg így lesz-e, az még kérdéses.)

A mai középiskolások közül majdnem minden második megkérdezett (45 %) szeretne felsőfokú végzettséget szerezni. Sokuknak kiemelten fontos, hogy okosodjon és új dolgokat tanuljon, 83 % válaszolta azt, hogy az iskola elvégzése után is képezni, fejleszteni szeretné magát. A kutatásból kiderül az is, hogy a mai fiatalok szerint nem kell különórára járni a jó eredményekért, ugyanakkor maga  az oktatási rendszer nem motivál különösebben.

Amúgy nem minden rossz…

Egyébként általában elégedettek a fiatalok az oktatással, az általános iskolával 57 %, a középiskolával 65 %, a felsőoktatással 80 % van megelégedve. Persze sokan azt is hozzáteszik, hogy az a tudás, amivel kikerülnek az oktatásból, nem elég ahhoz, hogy jó munkahelyet szerezzenek. Szerintük a magolás helyett olyan dolgokat kellene elsajátítani és fejleszteni az iskolában, mint a kommunikáció, a kreativitás, a másokkal való együttműködés vagy az önismeret, de az se ártana, ha megtanulnának kitölteni egy adóbevallást, vagy ha tudnák, hogy mivel jár egy hitelfelvétel.

Tízből heten dolgoznak a tanulmányaik mellett, leginkább a szünidőben és nyáron, viszont a megkérdezett egyetemisták fele azt válaszolta, hogy muszáj dolgozni ahhoz, hogy ki lehessen fizetni az albérletet, az utazást. És persze enni is kell.

Nemcsak a saját közérzetük, az ország állapota is aggasztó a fiatalok szerint. A válaszadók 68 százaléka szerint az ország jelenlegi helyzete rossz vagy inkább rossz, míg csak 32 százalék szerint jó vagy inkább jó. A jó hír viszont, hogy kétharmaduk úgy gondolja, hogy ez a közeljövőben javulhat, vagy legalábbis nem lesz rosszabb.

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.