Súlyos környezetvédelmi per zajlik Svédországban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Figyelemre méltó per zajlik éppen Svédországban: tizenegy embert súlyos környezeti bűncselekménnyel vádolnak.

Az NMT Think Pink nevű hulladékgazdálkodási vállalatot azzal vádolják, hogy 2015 és 2020 között 21 helyszínen 200 000 tonna hulladékot rakott le, illetve temetett el. A cég akkori igazgatója Bella Nilsson üzletasszony volt, akit „szemétkirálynőként” emlegetnek. Nilsson és a másik volt vezérigazgató, Leif-Ivan Karlsson tagadják a vádakat. A szemétkirálynő korábban azt nyilatkozta, hogy a cége a törvényeknek megfelelően járt el.

A Think Pinket építőipari cégek, önkormányzatok és magánszemélyek bízták meg, hogy az építőanyagoktól kezdve az elektronikai cikkeken, fémeken, műanyagokon, fán, gumiabroncsokon és játékokon át mindent szabályosan feldolgozzon. A halmokat azonban válogatás nélkül lerakta itt-ott.

Mérgek, rák, szeméttűz

Nem csak arról van szó, hogy csúnya lett az a terület, ahová leejtettek néhány tonna szemetet. A vállalat egyáltalán nem kezelte megfelelően a hulladékot, és emiatt rákkeltő vegyi anyagok, ólom, arzén és higany került a levegőbe, a talajba és a vízbe. A vád szerint az, ahogy a szemetet a cég elhullajtotta, veszélyeztette az emberek, az állatok és a növények egészségét.

A hulladékhegyekből más probléma is lett: a Stockholmtól délre fekvő Botkyrka hulladéklerakója két hónapig égett, miután kigyulladt. Ez a telep ráadásul egy természetvédelmi terület közelében van. Egy másik tűz Kagghamra településen ütött ki, akkor a szülőknek otthon kellett tartaniuk a gyerekeiket, mert mérgező füstgázok szabadultak fel a hulladékból.

A szemétbotrányt vizsgáló akta több mint 45 ezer oldal volt. Az ügyészek azzal is vádolják a céget, hogy hamisított papírokkal tévesztették meg a hatóságokat. Több svéd önkormányzat is kártérítést követel a szeméthegyek eltakarításáért és a telephelyek fertőtlenítéséért. A tárgyalás eredményéről később mi is beszámolunk! (Guardian)

Kiemelt képünkön Bella Nilsson látható. Forrás: X

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.