Spanyolország nyerte a foci Eb-t

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Spanyolország 2-1-re megverte Angliát, ezzel a spanyol csapat lett a 2024-es Európa-bajnokság győztese, az angolok a másodikak. Tökéletes időjárásban, 20-22 fokban játszhattak a játékosok a berlini Olimpiai Stadionban. A spanyol csapatnál Nico Williams és Mikel Oyarzabal, míg az angoloknál Cole Palmer szerzett gólt. Az összes gól a második félidőben született.

Ha ti is csodálkoztok, hogy Eb-n nincs harmadik hely, ez 1984 óta van így. Vagyis nincs bronzmeccs. Az UEFA azt a magyarázatot adta erre, hogy azért nem, mert a mérkőzést nem tartották vonzónak. Valószínűleg kevés volt a néző, ezért szüntették meg.

A döntőn egyébként Orbán Viktor is részt vett az OTP bank vezére, Csányi Sándor társaságában.

Yamal és Williams a gól után. Forrás: UEFA Euro 2024 Facebook.

Rekord is született a döntőn: Lamine Yamal 17 évesen és 1 naposan lett a legfiatalabb játékos, aki Eb- vagy vb-döntőn pályára lépett. Ezzel megdöntötte az eddigi rekord, a focilegenda Pelé csúcsát, aki az 1958-as vb-döntő idején 17 éves és 249 napos volt.

Egy kis érdekesség a végére: a spanyolok azért nem éneklik a himnuszukat, mert már évszázadok óta nem tudnak egyhangúlag megegyezni abban, mi legyen a szövege. Több verzió is született, de egyiket sem fogadták el bírák vagy a parlament. Ezzel a 4 ország egyike, amelyik himnuszának nincs szövege. A másik három Koszovó, Bosznia-Herecegovina és San Marino.

(Kiemelt kép: UEFA Euro 2024 Facebook)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.