Sorban álltak az emberek, hogy megszagoljanak egy dögszagú virágot

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tömegek sorakoztak fel a múlt héten a Kaliforniai Tudományos Akadémia egyik kutatóintézete előtt, ugyanis kivirágzott egy veszélyeztetett trópusi virág, a titánbuzogány.

A növény csak hét-tízévente egyszer virágzik, de olyankor legalább elviselhetetlenül büdös. Egyesek a rothadó hús szagához, mások izzadt zoknikhoz és fokhagymához hasonlították a titánbuzogány intenzív bűzét.

Mivel a növény csak maximum három napig virágzik, a látogatók sorban álltak, hogy beleszagolhassanak a szagkavalkádba.

CAS

Egy San Franciscóban élő tudós egy órát várt, hogy megszagolhassa a növényt, egy nő pedig kivette a gyermekét az iskolából, hogy le ne maradjanak az élményről. „Amikor meghallottuk, hogy virágzik, úgy voltunk vele, hogy mennünk kell. Idejöttünk, amikor kinyitottak. Büdös lábszagot éreztem… amolyan édes, csípőset… olyasmit, mint amilyen a sípcsontvédő szaga a focimeccs után.”

A titánbuzogány azért áraszt magából undorító szagot, hogy elriassza a kártevőket és magához vonzza a beporzó rovarokat. A növény az indonéziai Szumátra szigetén honos. Ott a növény föld alatti gumóját élelmiszerként használják.

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió a veszélyeztetett fajok közé sorolja a titánbuzogányt: a vadonban már csak kevesebb mint 1000 egyed maradt belőle. (SkyNews)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.