Sokba kerülnek a jótanácsok. És az extra érettségi is. Híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Évente 1,4 milliárd, azaz 1400 millió forintot költ az állam politikai tanácsadókra. Ők azok az emberek, akik segítik a minisztériumokat a döntések előkészítésében és egyeztetésében. A hatalmas összeget mindössze körülbelül 100 ember kapja, de hogy pontosan kik ők, és pontosan mit csinálnak ezért, az nem derült ki. A K-Monitor nevű civil szervezet, aminek munkája, hogy feltárja a korrupciót, megpróbálta kideríteni, hogy kik a kormány tanácsadói, de nem járt sikerrel. Csak az összeget tudta meg, amit a titokzatos személyek megkerestek egy év alatt. (Telex.hu)

Idén több pénzt lehet visszaigényelni az államtól az első sikeres nyelvvizsga után. A vizsgadíj egy részét azok kérhetik vissza, akik nem múltak el 35 évesek, és letették az első középfokú (B2) vagy felsőfokú (C1, C2) általános vagy szaknyelvi nyelvvizsgájukat, illetve első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsgájukat. A költségeket az állam utólag megtéríti, ez 2024-ben már 66 700 forint az eddigi 58 000 forint helyett. Az összeg a nyelvvizsga-bizonyítvány kiállításának napjától számított 1 éven belül igényelhető a Magyar Államkincstárnál. (eduline.hu)

Drágulhat ugyanakkor az érettségi. Azoknak, akik tanulói jogviszonnyal rendelkeznek, az érettségi és az első javító- vagy pótvizsga továbbra is ingyenes, de ezen felül minden további vizsgáért komoly összegeket kell kifizetni. Egy középszintű érettségi ára 2024-ben 40 ezer forint lesz. Az emelt szintű vizsga pedig 67 ezer forintba kerül majd az idén. (eduline.hu)

89 éves korában elhunyt az egyik legismertebb magyar építész, Finta József. Az építész az elmúlt hatvan évben olyan épületeket tervezett vagy vett részt a tervezésben, amik komolyan meghatározzák Budapest arculatát. Nevéhez fűződik többek közt a Duna-parti Intercontinental Hotel, a Budapesti Kongresszusi Központ épülete, a Schönherz Kollégium és a Ludovika Campus is. Emellett részt vett a Westend City Center és a Teve utcai Rendőrpalota (a képen) tervezésében is.

Forrás: magyarepitestechnika.hu

Lehet, hogy ma negyven éves az észak-koreai diktátor. Kim Dzsongun az egyik legzártabb és legszegényebb ország teljhatalmú vezetője valami érthetetlen ok miatt titkolja, hogy pontosan mikor született. A feltételezések szerint viszont ma kerek születésnapot ünnepel. A titkolózás azért is furcsa, mert Kim apjának és a nagyapjának – akik ugyanolyan diktátorok voltak, mint ő – a születésnapja nemzeti ünnep Észak-Koreában. 2020 januárjában egyébként majdnem kikotyogták a hatóságok a diktátor születésnapját, akkor ugyanis elismerték, hogy születésnapi üdvözletet kapott az akkori amerikai elnöktől, Donald Trumptól. A pontos születési dátumot viszont akkor sem említették. (reuters.com)

Forrás: newsweek.com

Sikeresen indult a Hold-szondát szállító rakéta. Kora reggel, még sötétben lőtték fel a floridai űrközpontból azt a 62 méteres Vulcan rakétát, amely a Peregrine robotot viszi a Holdra. A rakéta hibátlanul működött, a szállítmány egyelőre Föld körüli pályára állt. Innen indul majd tovább a Hold felé. A küldetésről ma bővebben is írtunk.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.