Sikerült elkapni a SpaceX visszatérő rakétáját

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sikerrel zárult az amerikai Starship űrhajó tesztrepülése vasárnap. Az 50 méteres űrjármű terv szerint, épségben visszaérkezett az óceánra az űrrepülés után.

Ennél is nagyobb szenzáció, hogy a Starship Super Heavy nevű hordozórakétája is visszatért. A rakéta levált az űrhajóról, miután felvitte a megfelelő magasságra. Ezután visszafordult, és tökéletes pontossággal ereszkedett az indítóállására. Ott nagy gépkarok fogják meg az érkező rakétát.

A SpaceX kezdettől az újrafelhasználható rakétákban látta az űrhajózás jövőjét. Az űrkutatás ugyanis többek közt azért nagyon drága dolog, mert a hordozórakéták megsemmisülnek a fellövéskor. Az automatikusan visszatérő rakéta viszont ismét repülhet. Igaz, ehhez komoly vizsgálatra és javításokra van szükség. A több ezer fokos hajtómű és a levegő súrlódása megviseli a szerkezetet. Ezért alaposan át kell nézni és felújítani, mielőtt újra felküldik.

A SpaceX korábban kisebb rakétákkal már elérte ugyanezt, azok egy távirányítású hajón landoltak.

A NASA tervei szerint a Starship űrhajóval fognak visszatérni az amerikaiak a Holdra, ez a küldetés 2026-ban kezdőhet el. A SpaceX alapítója, Elon Musk ennél is többre vágyik: a Starship szerinte egy napon a Marsra is embereket visz majd. Ott pedig állandó települést hozhatnak létre. De ehhez még sok kutatás és sok űrhajó szükséges. (Space.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."