Sikeres volt a Starship negyedik repülése

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tegnap negyedszer indították útnak a SpaceX űripari vállalat gigantikus, Starship nevű űrhajóját. A kísérlet teljes sikerrel zárult, és nagy lépés Elon Musk cége számára.

A Starship (Csillaghajó) a Super Heavy hordozórakétával repült. A 122 méteres űreszköz kifogástalanul működött, most még utasok nélkül. A próbának két célja volt: épségben visszahozni a hordozórakétát újbóli felhasználásra, és hasonlóan leszállni magával az űrhajóval. Mindkét cél teljesült, a sikert tömegek ünnepelték a SpaceX bázisán. A Starship egyik fékszárnya ugyan elégett a visszatérés során, de ennek ellenére a terv szerint leszállt.

Az indítás pillanata a texasi űrközpontban

A Starship azért készült, hogy az űrrepülést minden eddiginél olcsóbbá tegye. A hagyományos űrrakéták ugyanis fellövés után megsemmisülnek, és újat kell építeni a következő repüléshez. A SpaceX eszközei viszont újra felhasználhatók. Igaz, az indítások előtt komoly javítások és vizsgálatok szükségesek. De legalább nem kell teljesen új rakéta.

A távlati cél nem más, mint a Mars meghódítása, akár állandó bázis létesítése a vörös bolygón. Ehhez még sok próbára és további fejlesztésre lesz szükség, ha egyáltalán megvalósul. Az első állomás a Hold lesz. A NASA, az Egyesült Államok űrhivatala a Starshippel tervezi a visszatérést a Holdra az évtized végén.

A hajó első három repülése nem volt ilyen sikeres. Különböző okokból az űreszközök megsemmisültek indítás után, de ezekből is értékes tapasztalatot szereztek a mérnökök. Az idei évben még hat tesztrepülést tervez a vállalat. (Space.com)

Fotók: SpaceX

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.