Sértő a bohócoknak, ha egymást „bohócozzák” a politikusok

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az egyik magyar bohóc zokon vette, hogy a politikusok és közéleti szereplők sértő módon bohócnak nevezik egymást a nyilvánosság előtt. Ricsi bohóc ezért közleményben kérte, hogy ezt ne tegyék. És nemcsak azért, mert ez bántó, hanem azért is, mert a bohóc szakmát minősítik le ezzel.

A közlemény szerint a bohócok emberemlékezet óta azon fáradoznak, hogy mosolyt csaljanak az emberek arcára, különösen a gyerekekére. Épp ezért méltatlan és tiszteletlen, ha a bohóc kifejezést negatív értelemben használják egymásra az emberek. „Ha valaki mégis negatív értelemben használja a »bohóc« szót valakire, mert nem talál megfelelőbb kifejezést a rendelkezésére álló szókészletében, az minden esetben kérjen elnézést azoktól, akik valódi hivatástudattal űzik ezt a csodálatos mesterséget, és nap mint nap azon dolgoznak, hogy derűsebbé és boldogabbá tegyék a gyermekek életét!” – olvasható a közleményben.

Ricsi bohóc munka közben. Kép: Facebook/Ricsi bohóc

Ricsi bohóc arra is felhívta a figyelmet, hogy nem is lehet igazán megsérteni valakit azzal, ha bohócnak nevezik. „A bohócok rendkívül intelligens, sokoldalú, tehetséges művészek, színes egyéniségek és kiváló előadói képességekkel rendelkeznek. Így azt akit ezzel a szóval próbál becsmérelni, negatívan minősíteni valaki, azt valójában dicséri, megtiszteli, emberi mivoltában elismeri, méltatja.”

A magyar közéletben tényleg rengetegszer előfordul az, hogy emberek egymást sértegetik. Az pedig, hogy lebohócoznak valakit, talán az egyik legfinomabb sértés. Bár Ricsi bohóc szerint ugye ez inkább dicséret. Ezek alapján az elmúlt hetekben is alaposan megdicsérték egymást a politikusok, bal- és jobboldalról egyaránt. Magyar Pétert, a Tisza Párt elnökét nemrég „árvízi bohócnak” nevezte a jobboldali sajtó. Viszont Magyar Péter is használta már a bohóc szót sértésként, nem is egyszer.  Sőt, korábban volt néhány olyan választási plakátkampány is, amiben rendszeresen előfordult bohóc, és azt sem kimondottan dicséretnek szánták.

Választási plakát 2014-ből. Kép: Facebook/Gyurcsány Ferenc

És nemcsak nálunk sértegetnek bohócokkal. Donald Trump, a közelgő amerikai elnökválasztás republikánus jelöltje rendszeresen nevezi bohócnak az ellenfeleit, legutóbb például a demokrata alelnökjelölt Tim Walzot. Egy osztrák európai parlamenti képviselő pedig pont a magyar miniszterelnököt nevezte bohócnak, amikor Orbán Viktor nyáron titokban ment tárgyalni Vlagyimir Putyinnal.

Persze érthető Ricsi bohóc felháborodása, hiszen bohócnak lenni tényleg egy komoly szakma. Olyannyira, hogy egyetemen is tanítják, a cirkuszművészet részeként. A bohócok szerepe ráadásul nemcsak a cirkuszban nagy, de például a gyógyításban is komoly részük van. Kutatások igazolják azt, hogy sokkal gyorsabban gyógyulnak a kórházakban azok a gyerekek, akiket rendszeresen látogatnak bohócdoktorok.

Vizitre indulnak a bohócdoktorok. Kép: Facebook/Piros Orr Bohócdoktorok

Forrás: MTI, Magyar Hang

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!