Segítség, elleptek a muslicák!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Muslica, muslinca, ecetmuslica, borlégy, gyümölcslégy, harmatlégy – mindegy is, hogy minek nevezzük őket. Ahogy itt a meleg, vele pedig az édes gyümölcsök, ezek az apró legyek megjelennek a lakásban és rém idegesítőek. Vonzza őket bármi, ami nedves és erjed, lehet az gyümölcs, vagy akár egy kiürült szörpös pohár a konyhapulton. De jönnek a mosogató lefolyójára, a nedves rongyra, vagy az elöl hagyott ételmaradékra is. Szeretik a szemeteskukákat és még a kávézaccot is. Messziről megérzik az erjedt illatot, és bejönnek a lakásba. Még a szúnyogháló sem állíthatja meg őket, mert simán átférnek a lukakon. De észrevétlenül hazavihetjük őket a bolti gyümölccsel is.

Amúgy egészen aranyos… kép: Wikipedia

Ha pedig már otthon érzik magukat nálunk, nagyon gyorsan szaporodnak. Egy muslica akár 500 tojást is lerakhat egyszerre. A kifejlett legyecskék általában 7-14 napig élnek. A jó hír viszont, hogy azon kívül, hogy a jelenlétük bosszantó, más kárt nem okoznak. A házilegyekkel ellentétben nem „köpik” be bacikkal a kint hagyott élelmiszereket.

Tippek, hogy ne érezzék jól magukat nálunk

  1. Ha hazahoztál valami gyümölcsöt vagy zöldséget, rögtön mosd meg. Ha volt rajta muslicapete, ezzel el is távolítottad. Ha biztosra akarsz menni, tedd a gyümölcsöt zacskóba, azt pedig a hűtőbe.
  2. Ne hagyj elől mosatlan edényt. Ha ettél, mosogass el magad után. Ha üdítőt ittál, öblítsd el a dobozt, mielőtt kidobod. Ha a konyhában kilöttyent a szörp a pultra, rögtön töröld fel. Nemcsak muslinca nem lesz a lakásban, de anyukád is roppant hálás lesz.
  3. Ha van szobanövényed, figyelj, hogy ne legyen túlöntözve. A muslicák szeretik a nedves helyeket, a csatakos virágföldet különösen.
  4. A gyerekszobákban gyakran előfordulnak almacsutkák, fél éve eltűntnek nyilvánított, mumifikálódott mandarinok. Ha elleptek a muslicák, ez egy jó indok az alapos takarításra.

Mit lehet tenni ellenük?

Készíts nekik csapdát. Ha minden lehetőséget kiiktattál, ahonnan vízhez és táplálékhoz juthatnak, egy csapdával meg is szabadulhatsz tőlük. Ehhez kell egy palack vagy egy befőttesüveg, egy darab átlátszó műanyag fólia és esetleg egy befőttes gumi. Tegyél az üvegbe almacsutkát vagy néhány barackmagot csalinak. A fóliával takard le az üveg száját, rögzítsd a gumival, és egy fogpiszkálóval szúrj néhány lukat a fóliára. Óvatosan lyukassz, mert ha túl nagyok a rések, nemcsak bemennek a muslicák, hanem ki is.

Elkészült csapda erjedt limonádéval. Percek alatt tele lett muslicával. Kép: Kispolgár

A csali előbb-utóbb odavonzza a legyecskéket, és szépen megtelik majd az üveg. Minél erjedtebb a belehelyezett gyümölcs, annál gyorsabban. De kísérletezhetsz más csalival is, a néhány napos limonádé vagy az almaecet is beválik. Ha tele van az üveg, kiviheted a muslicákat a szabadba. Csak arra kell onnantól vigyázni, hogy ne legyen okuk visszajönni.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.