Mérgezett patak, előválasztás, zsémbes macska – híradó hétfőn

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Óriási Kutyapárt-győzelem született a XII. kerületi előválasztáson, ahol a párt társelnöke, Kovács Gergely több mint háromszor annyi szavazatot szerzett, mint a második helyezett. Az előválasztásról bővebben itt írtunk nektek. Kendernay János, aki az LMP polgármesterjelöltjeként indult volna a választáson a kerületben, nem vett részt az előválasztáson, de az eredmény után visszalépett a Kutyapárt javára. (Telex)

Kovács Gergely / Facebook

Veszélyes, rákkeltő anyagok folytak a Salgó-patakba a hazai akkumulátorhulladékok jelentős részét kezelő Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről – közölte a Greenpeace a saját méréseire hivatkozva. A helyi lakosok még a március 15-ei hétvége alatt jelezték a szervezetnek, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé folyt a patakba a cég a telephelyéről. A Greenpeace közölte: a mintában talált vinil-klorid bizonyítottan rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatású szer, a szintén magas koncentrációban kimutatott diklóretén pedig különösen a vízi környezetre veszélyes, ahol hosszú távú károkat tud okozni. A Nógrád megyei katasztrófavédelem vizsgálja az esetet, és megteszi a szükséges lépéseket. (24.hu)

Greenpeace

Leokézta a Fidesz választmánya (ami egyfajta belső parlament a pártoknál), hogy Szentkirályi Alexandra legyen a kormánypárt budapesti főpolgármester-jelöltje. A fővárosi versengésről itt írtunk korábban. A választmány döntött a párt európai parlamenti listájáról is. Erről fognak bekerülni a képviselők az EP-be, minél több szavazatot kap a listát állító párt, annál többen. A névsor élén a veterán fideszes politikus, Deutsch Tamás áll. Mindezt az érintettek közölték a Facebookon. (Kispolgár)

És most furcsa híreink külföldről. Már megint verekedtek a grúz parlamentben. Míg a magyar országgyűlési közvetítéseken többnyire unatkozó és telefonozó képviselőket láthatunk, addig Grúziában sokszor igen szappanoperásra veszik a figurát. A politikusok most a külföldi ügynökökről szóló törvényjavaslaton balhéztak össze. Amikor hétfőn a kormánypárti Mamuka Mdinaradze, a törvényjavaslat egyik szerzője a szószéken állt, és elő akarta terjeszteni a törvényjavaslatot, az ellenzéki képviselő, Aleko Elisashvili izomból lepofozta őt.

Az incidensből hamar tömegverekedés lett. Tavaly márciusban szintén emiatt a törvény miatt tört ki óriási csetepaté:

(Guardian)

Kínába látogatott Olaf Scholz német kancellár, ezen belül is egy egyetemre, ahol diákok kérdéseire válaszolt. Az egyik diák a fű németországi legalizációjáról is kérdezte a kancellárt. A kínai hallgató elmondta, hogy ősztől Berlinben szeretne tanulni, de aggódik, mert azt hallotta: a diákok a saját szobáikban termesztik a füvet. Ez pedig Kínában illegális. A diák megkérdezte a kancellárt, hogy mit tegyen, ha nem akarja kipróbálni a füvet, és az egészségét sem akarja veszélyeztetni. „A válasz nagyon egyszerű: ne szívjál” – mondta a kancellár, aki hozzátette, hogy 66 éve alatt egyszer sem füvezett. Scholz szerint nem igaz, hogy Berlinben mindenki jointokkal mászkálna. (444.hu)

Bundeskanzler Olaf Scholz / Twitter

Inkább dühösnek, mint megkönnyebbültnek tűnt az a macska, akit a lancashire-i tűzoltók véstek ki a falból a minap. A tűzoltók közzétettek egy fotót is a szorult helyzetbe került macskáról, aki hiába jutott ki a falból épségben, nem úgy nézett ki, mint aki nagyon örülne annak, hogy megmentették. A fotóhoz több száz komment érkezett a macska arckifejezésével kapcsolatban. Az egyik felhasználó arról írt, hogy csak úgy sugárzik a hála a cica arcáról. Egy másik azt kommentelte: a macska valószínűleg azért dühös, mert ő volt a legkirályabb bújócskabajnok – egész addig, amíg a tűzoltók ki nem érkeztek. (BBC)

Lancashire-i Tűzoltóság

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.