Rugdosás és tárgyalások a politikában, alvós újítás a YouTube-nál – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tovább nőtt a TISZA Párt támogatottsága – ez derült ki az IDEA Intézet friss közvélemény-kutatásából. A biztos pártválasztók között 39 százalék maradt a Fidesz támogatottsága, a Tisza Pártra viszont már a szavazók 37 százaléka szavazna egy választáson. A parlamentbe jutna még 7-7 százalékkal a Demokratikus Koalíció és a Mi Hazánk. A Kutyapárt, vagyis az MKKP viszont nem, hiszen jelenleg 4 százalékon áll. (HVG)

Orbán Viktor / Facebook

Három napig Brüsszelben lesz Orbán Viktor miniszterelnök. Ma az Európai Unió és az Öböl-menti Együttműködési Tanács (ÖET) országainak első csúcstalálkozóján vesz részt. Az ÖET tagjai az Egyesült Arab Emírségek, a Bahreini Királyság, a Szaúd-arábiai Királyság, az Ománi Szultánság, Katar és Kuvait. A cél, hogy partnerséget tudjon velük az unió kialakítani. A másik két napon Orbán az Európai Tanács ülésén vesz részt, itt főleg az ukrán helyzet, az izraeli helyzet és a migráció lesznek a napirendi pontok. (MTI)

Horváth Zsolt. Forrás: Facebook
Horváth Zsolt. Forrás: Facebook

Hasba rúgta párttársát egy DK-s politikus. Mindez múlt héten, a párt zuglói taggyűlése után történt. A fő téma elvileg az új alpolgármester személye lett volna, de nagyrészt veszekedés ment a beszámolók szerint. Az ülést még a szervezet elnökeként a korábbi alpolgármester, Horváth Zsolt hívta össze. A gyűlésen kialakult szóváltás az esemény után is folytatódott, sőt, tettlegességig fajult. Ugyanis Horváth hasba rúgta párttársát, Tóth Attila önkormányzati képviselőt. A 24.hu-nak azt mondta, azt hitte, Tóth meg akarja ütni, ezért rúgott. Az eset után Tóth rendőrségi feljelentést tett. (24.hu)

Gulyás Gergely (Fotó: Facebook)
Gulyás Gergely (Fotó: Facebook)

Kormányinfót (sajtótájékoztatót) tartott a miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely. Sok újdonság nem derült ki, az viszont igen, hogy a miniszterelnök a tervek szerint október 23-án, a Millenárison tart majd beszédet. Ez azért fontos, mert az elmúlt években a fővároson kívül tartott. Az újabb nemzeti konzultációra Gulyás azt mondta, hogy pár milliárd forintba kerül majd és már pénteken elkezdik bejelenteni, milyen kérdések lesznek benne. Szóba került az is, hogy 2025 júliusától 50 százalékkal nőnek majd a gyerekek után járó személyi jövedelemadó kedvezmények. És a fiatalok lakásvásárlását is támogatják, valamint bővítik a kollégiumi helyeket. Ez mind az új gazdasági akcióterv része. (HVG)

Elindult a keresztféléves felvételi, már lehet jelentkezni a februárban induló felsőoktatási képzésekre. Mindezt elektronikus úton az E-felvételi rendszerén keresztül lehet megtenni. Az Eduline összeszedett minden fontos tudnivalót ezzel kapcsolatban, ezt ide kattintva olvashatjátok.

Víz alatt közlekedni tudó robotkutyát mutattak be a lengyelek. A MAB Robotics Honey Badger Legged Robot nevű kutyája simán jár a víz alatt. Ez azért izgalmas, mert sikerült úgy megcsinálni, hogy a kissé bonyolult elektronikája ne érintkezzen vízzel. A célja elvileg az, hogy a robotkutya segíthessen áradás sújtotta területen. Ugyanis a felszínen és víz alatt is tud közlekedni. Csőtörések esetén is használható, vagy bármilyen olyan esetben, ahol víz alatt kell megtalálni a hibát. De az sem kizárt, hogy előbb-utóbb, mint az összes ilyen találmányt, katonai célokra használják majd. A honey badger magyarul méhészborzot jelent, erről a különös állatról később írunk majd! (HVG)

Újdonságot vezet be a YouTube, ami nemsokára nálunk is elérhető lesz. Kikapcsolási időzítő funkciót hoztak létre, ami mindenkinek, nemcsak az előfizetőknek jár. A lényege az, hogy beállítható, mennyi idő után álljon le a lejátszás. Most az automatikus lejátszás egymás után adagolja a videókat. Az időzítővel megoldható, hogy a megadott idő után kikapcsoljon a videófolyam. Sokan használnak videókat alváshoz, bár ez ugye nem feltétlenül tesz jót. (Gizmodo)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."