Rossz állapotban van a gyerekek és felnőttek mentális egészsége

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sötét hangulatú év lett 2023, nincsenek jól a gyerekek, a körülöttük lévő családok, szakemberek és felnőttek – írja a tavalyi évről szóló beszámolójában a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány.

Találkozhattatok már a nevükkel nálunk, cikkeink alatt rendszeresen ajánljuk őket nektek. Ha szeretnétek egy megbízható felnőttel, akár név nélkül, telefonon vagy chaten beszélgetni, ők mindig elérhetőek.

A Kék Vonal szakemberei azt írják, az a legfőbb probléma, hogy az eddigieknél is nehezebb megfelelő pszichológushoz, pszichiáterhez bejutni, nemcsak felnőtteknek, de gyerekeknek is. Különösen azoknak, akik kistelepülésen élnek.

Leggyakrabban a 14 és 18 év közöttiek hívják őket, elsősorban lányok, de gyakran fiúk is, akiknek a fő panaszaik szorongások, önértékelési és étkezési problémák, lehangoltság és a magány érzése. Ezeknek a megkereséseknek a száma az egy évvel korábbihoz képest megduplázódott. Sajnos az önsértő és önbántó gondolatok is évről évre egyre több fiatalnál jelennek meg. Ahogyan az őket ért bántalmazásokról szóló beszámolók száma is nőtt, 2022-höz képest több száz segítségkéréssel több érkezett hozzájuk tavaly.

A Kék Vonalnál minden gyerek és 24 éven aluli fiatal szabadon dönthet arról, hogy a személyes történetéből mennyit és hogyan oszt meg az önkéntesekkel. Ők ezt tiszteletben tartják, a 116 111 ingyenes telefonszámon éjjel-nappal várják a gyermekek és 24 éven aluli fiatalok, valamint az értük aggódó felnőttek megkeresését. Ha a megkereső elfogadja a segítségüket, konkrét lépéseket is tudnak tenni az érdekében. A Kék Vonal chat és online konzultáció ide kattintva elérhető.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.