Rontott a magyarból érettségizők átlagán az új rendszer

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az elmúlt évek legrosszabb eredményeit produkálták magyar nyelv és irodalomból az idei érettségizők – derült ki az összesítésből.

Az Oktatási Hivatal adatai alapján a középszintű érettségizők átlaga magyarból 60,6 százalék lett, ami 5 százalékos romlás a tavalyihoz képest és az elmúlt 5 év legalacsonyabbja. A koronavírus miatti karantén és online oktatás idején például 66,2 százalékot értek el.

A mostani romlásra a szakértők szerint magyarázat lehet az, hogy mint arról mi is írtunk, idén változott a magyar érettségi. Lett magolós irodalmi műveltségi teszt a gyakorlati szöveg helyett, és nyelvtani szabályokra is erősen rákérdeztek.

A romlás emelt szinten nem volt ilyen súlyos, ott 66 százalékos lett az átlag.

Angolból, németből jók vagyunk

Ami a matekot illeti, az idén nem sokat változott. Középszinten az átlag 53 százalék lett, emelten pedig 68 százalék. A matek érettségin is voltak változások, de nem olyan jelentősek, mint a magyar érettségi rendszerében.

Töriből középszinten kicsit rosszabb lett az átlag, emelt szinten viszont magasabb, mint előző évben.

Ami kiemelkedő, az az idegen nyelvek ismerete: angolból és németből nagyot javítottak az érettségizők. 76 és 69 százalékos átlagot értek el középszinten. Emelten még jobbat: 82 és 77 százalékot. (Eduline)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.