Római katolikus egyház

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A Megváltó Krisztus szobra Brazíliában. Fotó: Wikimedia

A legnagyobb keresztény felekezet, egyben a világ egyik legrégebbi nemzetközi intézménye. Saját tanítása szerint maga Jézus alapította, első püspöke pedig Szent Péter volt. Az egyház vezetője a római pápa, jelenleg Ferenc. Központja a Vatikán, ami az olasz főváros, Róma területén fekszik, de önálló állam.

A római katolikus egyház papjai csak férfiak lehetnek, akik nőtlenségi fogadalmat tesznek. A szerzetesek egész életüket a hitnek szentelik, és kolostorokban laknak. Szerzetesek nők is lehetnek, ők az apácák.

A katolikusok tanítása szerint a misén megszentelt ostya és bor valóban Jézus teste és vére, nemcsak jelkép, mint más egyházaknál. Jellemzőjük emellett Szűz Mária és a szentek tisztelete. Világszerte több tízezer iskolát, egyetemet, kórházat és egyéb intézményt tartanak fent. Templomaik gazdagon díszítettek, szobrokkal és festményekkel. Néha ereklyéket, vagyis szent tárgyakat, emberi maradványokat is őriznek bennük.

A reformáció idején az egyház szétszakadt, és létrejöttek a protestáns, a pápai hatalom ellen felkelő más egyházak. Ezek közül a legnagyobb a református és az evangélikus, de ide tartoznak a baptisták és a Hit Gyülekezete is.

Több mint egymilliárd katolikusnak keresztelt ember él a földön. A vallásukat gyakorló, komolyan hívő tagok száma ennél kisebb. A római katolikus Magyarországon a legnagyobb felekezet, de létszáma évről évre csökken.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."