Ritka fotók: az Amazonas elszigetelt törzsei kiszorulnak az erdőkből a fakitermelés miatt

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az Amazonas-medence esőerdői otthonként szolgálnak a világ néhány utolsó „elszigeteltségben élő” törzsének. Az egyik ilyen törzs a mashco piro, amelyik nem messze a brazil határtól él, a perui Nemzeti Park esőerdőiben. A mashco piro vélhetően a Föld legnagyobb elszigetelt törzse, és több mint 750 embert számlál.

Az elmúlt tíz évben többször is látták a közösség tagjait előbújni a rejtekhelyeikről. Hol a szomszédos falvakban bukkantak fel, hogy élelmet keressenek, hol turistákkal vagy az őslakosokat segíteni igyekvő, jótékonysági munkákat végző emberekkel futottak össze, de ezeknek a találkozásoknak egy része erőszakba fulladt.

A törzset mostanában egyre gyakrabban látják kijönni az esőerdőből. A szakértők szerint ennek az az oka, hogy szűkül az életterük, ugyanis menekülnek a fakitermelő cégek munkálataitól. Most a Survival International nevű emberi jogi szervezet tett közzé képeket róluk: a törzs több tucatnyi tagja látható egy folyó partján, vészesen közel ahhoz a helyhez, ahol a vállalatok engedélyt kaptak a fakivágásokra.

Survival International

A fotók, amiken nagyjából 50 ember látható, június végén készültek egy folyó partján a Brazíliával határos Madre de Dios régióban, Peru délkeleti részén, a brazil határ közelében. Azelőtt a Puerto Nuevo falu közelében jelent meg egy 17 fős csoport.

Az, hogy a törzs tagjai teljes elszigeteltségben élnek, nem egészen pontos. Ha nem is sokat, de valamennyit kommunikálnak a környékbeli törzsek tagjaival, akiknek egy része viszont nem zárkózik el a külvilágtól.

A törzs által lakott területen több fakitermelő vállalat is engedélyt kapott a kivágásokra. Az egyik ilyen cég több mint 200 kilométernyi utat épített az erdőbe a teherautók számára.

A Survival International most felszólította az Erdészeti Felügyeleti Tanácsot (Forest Stewardship Council, FSC, egy nemzetközi non-profit szervezet, amelynek célja a felelős erdőgazdálkodás előmozdítása), hogy vonja vissza a cégtől az engedélyt, és mégse vághassanak ki fákat a környéken.

Survival International

Ha ugyanis elkezdődik az újabb fakitermelés, az veszélybe sodorja a törzs túlélését. Nemcsak az erdők pusztulása miatt, hanem a fakitermelőkkel való véletlen találkozások miatt is: az őslakosok akár egy könnyen gyógyítható betegségbe is belehalhatnak.

A mashco piro törzs nem mindig élt elszigeteltségben: a 19. század végéig ültetvényeik voltak, azokon dolgoztak. Ekkoriban azonban kizárólag az Amazonas-medencében, vagyis náluk volt fellelhető a kaucsukfa, amiből a gumi készül. Csakhogy úgy beindult a gumigyártás, hogy aki csak tudott, kaszálni akart rajta. A törzset sokáig üldözték és majdnem kiirtották. A mashco piro ekkor elhagyta a földeket és visszavonult az esőerdőbe.

Források: ABC. Guardian. IFL Science. Múlt-Kor. Kép forrása: Survival International. 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.