Repülhetünk-e cukormeghajtással?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Átrepülte az Atlanti-óceánt egy utasszállító, amelyet kizárólag bioüzemanyaggal töltöttek fel. A Boeing 787-es a kőolajból finomított kerozin helyett cukorból és használt étolajból készült keveréket égetett el. Ezt fenntartható és környezetbarát megoldásként hirdeti a kísérletet végző Virgin légitársaság és a brit kormány, amely támogatta a kutatást.

Kőolajból nem lesz több, és az elégetése szén-dioxidot termel, ami fokozza a felmelegedést. A bioüzemanyag megújul, és növekedése közben megköti a szenet, ezért elsőre jó ötletnek tűnik.

Van azonban egy apró probléma: a repülés roppant sok üzemanyagot használ. Annyira sokat, hogy ha cukorral akarjuk táplálni, ahhoz nem lenne elég Németország, Franciaország és Nagy-Britannia teljes területe összesen. Élelmiszer-hulladékból az egész Földön nincs elég ehhez. Ha pedig a mezőgazdaság egy része átáll a repülők etetésére, akkor drágább lesz az ennivaló az egész világon.

Hiába cukrozzuk?

A kísérlet annyit bizonyított, hogy a repülők gond nélkül működnek a bionaftával, de ettől még nem oldható meg, hogy az összes ezzel menjen. Vannak tudósok, akik a Virgin eljárását egyenesen greenwashingnak nevezik. Ez azt jelenti, hogy környezetbarátként tüntetnek fel olyan dolgokat, amelyek valójában nem azok.

Lehet, hogy a repüléssel járó környezeti károkat csak úgy lehet csökkenteni, ha nem repkedünk annyit. Ezt a légi közlekedés megadóztatásával lehetne elérni: ha a jegyek drágábbak, akkor jobban meggondoljuk, kiruccanjunk-e hétvégén Londonba vacsorázni egyet. Ez viszont már a politika terepe. Végül azon múlik, megértik-e a választók, hogy ez jó és szükséges intézkedés, vagy hisztizni kezdenek, hogy nekik jár az olcsó utazás.

(BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.