Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Filmekben biztosan láttál már egyenruhába, más szóval uniformisba öltözött gyerekeket iskolába járni. És az is elképzelhető, hogy kicsit irigyelted is őket, amiért nem kell reggelente azon gondolkodniuk, hogy mit is vegyenek fel a suliba. Magyarországon nagyon kevés iskola van, ahol előírják, mit kell hordani. Ezek többnyire nemzetközi vagy magániskolák.

kép: Pixabay

Néhány éve az akkori oktatási államtitkár felvetette, hogy vissza lehetne hozni a kötelező iskolaköpenyt, (erről később még lesz szó) de ebből végül nem lett semmi. A világban viszont sok olyan ország van, az ázsiai országoktól kezdve Nagy-Britannián keresztül Albániáig, ahol a legtöbb suliban kötelező az egyenruha. A gyerekek pedig többnyire utálják ezeket, még akkor is, ha elismerik, hogy vannak előnyei.

Mire jó az egyenruha?

Sokak szerint az egyenruha kifejezi azt, hogy a viselői egy iskolához tartoznak. Ezeken a ruhákon sokszor ott az iskola címere, a suli színeiből állnak, így nem nehéz messziről felismerni, ki melyik iskolába jár. Azzal is szoktak érvelni mellette, hogy az egyenruhát viselőkön nem látszik, ki a szegény és ki a gazdag, hiszen mindenkin egyforma ruha van. Így elkerülhető a kiközösítés és a csúfolódás is. Ráadásul tényleg nem kell gondolkodni reggelente a ruhásszekrény előtt. Emiatt elvileg kevesebb ruhával is beéri a gyerek, hiszen csak heti két napja van arra, hogy „divatozzon”.

Ilyen a kínai gyerekek iskolai egyenruhája. Kép: Wikipedia

Az egyenruhákat pedig annyira tartós anyagból készítik, hogy a kisebb gyerek nyugodtan megörökölheti azokat a nagyobbaktól, így még környezetbarát is. És ott van még az az érv is, hogy a gyerek szokja csak meg, hogy felnőttként sem viselhet akármit. Egy csomó szakma előírja az egyenruhát, legyen az egy gyár vagy egy öltönyös/kosztümös multi. Így nem lesz akkora sokk később, hogy mások mondják meg, mit lehet viselni.

Mik az érvek ellene?

A legtöbb egyenruhás gyerek szerint az, hogy ezek nem néznek ki jól. Mivel az uniformisok szabása ugyanaz, nem veszi figyelembe a gyerekek egészen eltérő testalkatát, ezért a legtöbb gyerek kényelmetlenül érzi magát bennük. És abban az életkorban, amikor kezd kialakulni a gyerekek személyisége és egyénisége, még nehezebb a diákokat egyformává tenni. Hiszen a kiskamaszkortól kezdve az ember természetes igénye az, hogy különbözzön. Emiatt pedig előállhatnak olyan lehetetlen helyzetek, mint például az, hogy direkt más színű zoknit húz a diák az egyenruhához, ami miatt aztán büntetést kap. És tényleg egészen idétlen dolog beleszólni abba, hogy ki milyen zoknit húz fel reggelente.

Iskolai egyenruha Christchurchben, Új-Zélandon. Kép: Wikipedia

Ami pedig az egyenlőséget illeti, a gyerekek akkor is tudni fogják, ki honnan, milyen közegből jött, ha mindenki egyformán öltözködik. Tehát az emiatti csúfolódást vagy kiközösítést nem fogja az egyenruha sem megszüntetni. Ráadásul az uniformisok drágák, és ezt a legtöbb iskola a szülőkkel fizetteti meg.

Nálunk iskolaköpeny volt

Magyarországon a sulikban nem terjedt el a hagyományos értelemben vett egyenruha, volt helyette viszont iskolaköpeny, amit a rendszerváltásig minden iskolásnak hordani kellett. Az ötvenes években vezették be, és inkább praktikus oka volt. A köpeny ugyanis védte az alatta levő ruhát a kosztól. Ezek először vászonból, majd a hetvenes évektől műszálból készültek. És mivel csak annyi volt előírva, hogy kék legyen, előbb-utóbb a kék valamennyi árnyalatában pompáztak az iskolások. Abban is megengedőbb volt az iskolaköpeny, hogy többféle fazonban árulták, és elnézték, ha az ügyes kezű anyukák otthon a gyerekre szabták azokat. Persze ez sem tette népszerűvé, a legtöbb köpeny a kicsengetés után a táskába gyűrve várta a másnapot.

Köpenyvásárlás a gödöllői Szövetkezeti Áruházban 1974-ben. Kép: Fortepan/Bauer Sándor

Miért pont skótkockás az egyenruha?

Angol és amerikai filmekben azt láthatod, hogy a legtöbb egyenruhás lány skótkockás szoknyában van. Ez a minta pedig eredetileg a skót nemesi családok, a klánok öltözete volt. A kettőnek viszont mégis van köze egymáshoz, ugyanis nincs két egyforma skótkockás minta. Számtalan színvariációban, különböző csíkozással készülhet. Azért választották ezt az iskolák, amiért annak idején a skót klánok. Így úgy tudnak különbözni egymástól, hogy első ránézésre nincs is akkora különbség.

Jelenet a Lányok Derryből című sorozatból. Forrás: Netflix

Te örülnél, ha egyenruhában kéne iskolába járni? Írd meg nekünk! eduline.hu, mult-kor.hu, cnn.com

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.