Rendőrt hívtak a kabócákra az Egyesült Államokban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Fergeteges hónapja van a kabócáknak az Egyesült Államok keleti részén: mivel dupla rajzás van, éppen milliárdszámra bújnak elő a föld alól.

Csakhogy a magyarul fáraókabócáknak nevezett állatok olyan hangosan énekelnek egy dél-karolinai megyében, hogy többen is felhívták a rendőrséget, hogy megkérdezzék, miért hallani fülsüketítő szirénázást és üvöltést a környéken.

A Newberry megyei seriff hivatala kedden a Facebookon tudatta az emberekkel, hogy a borzasztóan hangos zaj a hím kabócák éneke, amelyek több mint egy évtizedes szunnyadás után próbálnak párt találni.

A hímek közös éneke olyan hangos lehet, mint a sugárhajtóművek. Az őket tanulmányozó tudósok amúgy gyakran viselnek fülvédőt, hogy megvédjék a hallásukat.

Néhány nappal ezelőtt egyébként Budapest 14. kerületében Zuglóban történt hasonló: a lakók ott a békák hangos kuruttyolása miatt tettek több panaszt is az önkormányzatnál. A Rákos-patakban és környékén tavibéka és kecskebéka fajok élnek, és valóban borzasztóan hangosan brekegnek. A béka állomány mérete évről évre változik, mostani elszaporodásukhoz hozzájárult a patak áramlási sebességének lelassulása.

Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, akik elismerték, hogy a békák hangosak, de szerintük azokat a jelenlegi élőhelyükön kell tartani.

A békaállomány szabályozása egyébként komoly engedélyekhez van kötve. Mivel védett állatokról van szó, bűncselekmény elpusztítani vagy eltávolítani őket. Ráadásul a békák – még ha hangosak is – igen hasznos munkát végeznek, amivel az emberek egészségét is védik.

A békák száma közvetlenül befolyásolja a szúnyogpopulációk méretét, hiszen megeszik a kis, zümmögő izéket, amik halálos betegségeket és fertőző kórokozókat is tudnak terjeszteni, illetve továbbítani. (AP / Zgl Média)

Kiemelt kép: Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.