Rekordmeleg február van mögöttünk

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A modern idők legmelegebb februárját tudjuk magunk mögött az Európai Unió meteorológiai szolgálatának adatai szerint.

2023 júniusa óta minden egyes hónap egy újabb és újabb csúcsot jelentett az előző évekhez képest. A világ tengereinek átlagos felszíni hőmérséklete rekordmeleg, míg a Jeges-tengeren lévő jég mennyisége extrém alacsony.

A hőmérséklet emelkedését az El Niño jelenség is okozza, de a ludas főleg az emberek okozta klímaváltozás. Az El Niño a Csendes-óceánnak egy természetes jelensége és a tengervíz áramlásaival áll összefüggésben. Néhány évente karácsony környékén indul és kb. 9 hónapig tart. Szélsőséges időjárást hoz, hol aszályos, száraz időszakok lesznek akár erdőtüzeket okozva, de brutális esőzéseket, árvizeket is okozhat.

A globális felmelegedésért viszont az ember felelős. Főleg az ipar, a gyárak által kieresztett üvegházhatású gázok. Kétmilliárd év óta a legmagasabb szinten van a szén-dioxid a levegőben.

A Föld túlzott felmelegedésének és pusztulásának megelőzésére született meg 2015-ben a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény. Ebben a tagok megállapodtak, hogy mérséklik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, hogy megakadályozzák a további pusztító felmelegedést. Eddig 194 ország és az Európai Unió írta alá a megállapodást. Donald Trump elnöksége alatt kilépett belőle, Joe Biden pedig visszalépett, amikor ő lett az Egyesült Államok elnöke. Az USA felel a káros gázkibocsátás 14 százalékáért. A legnagyobb szennyező pedig Kína, amely szintén tagja az egyezménynek, és az elmúlt években a csökkentésen dolgozott. (BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.