Rég kihalt tojásrakó emlős maradványaira bukkantak Ausztráliában

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy furcsa, tojásokkal szaporodó emlősállat maradványait fedezték fel Ausztráliában. Igaz a leletet még 25 évvel ezelőtt találták meg egy opálbányában. A nagyjából 100 millió éves fosszíliákat aztán egy múzeumnak adományozták, ahol sokáig egy ládában hevertek. Két évvel ezelőtt aztán egy emlőskutató professzor elkezdte tanulmányozni a maradványokat, és érdekes felfedezést tett.

A talált csontok közül néhány a kacsacsőrű emlősök őséhez tartozott, a többi viszont három eddig teljesen ismeretlen fajhoz. A legérdekesebb felfedezés egy olyan emlős maradványa volt, aminek a testfelépítése nagyon hasonított a kacsacsőrűekhez, az állkapcsa és a pofája viszont inkább olyan volt, mint a hangyászsüné. A lelet tudományos neve Opalios splendens lett, de a kutatók simán csak hangyászkacsacsőrűnek hívják ezt az új fajt. A fosszíliák közt egyébként sikerült még beazonosítani egy másik ősi kacsacsőrű fajt is. Egy olyan leletet is találtak, ami nem tartozik egyik fajhoz sem, de nem tudták egyelőre megállapítani, mi lehetett, mert kevés leletanyag maradt fenn belőle.

Valami ilyesmi lehetett a hangyászkacsacsőrű. Kép: Peter Shouten/Australian Museum

A kutatás után elkészült tanulmány szerint ezek a leletek azt bizonyítják, hogy 100 millió éve még a tojásrakó emlősök uralhatták a mai Ausztrália területét. Nem sokkal később a kontinenst ellepték az erszényesek. (bbc.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.