Ragaszkodik a városi léthez Emerson, az elefántfóka

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hiába vitték vissza természetbe, csak nem akar elszakadni a nagyvárostól Emerson, az elefántfóka. A kanadai British Columbia fővárosa, Victoria egyik nevezetessége az állat, aki arról híres, hogy meglepően szokatlan helyeken bukkan fel. Hol virágágyásokban, hol városi parkokban, néha parkoló autók közt forgalmas utak mentén. Bárhol is jelent meg, mindenütt tömegeket vonzott. A helyiek szerettek Emersonnal pózolni, sőt, ennél tovább is mentek. Az állatvédők akkor határozták el, hogy a fókának nincs helye a városban, amikor egy csapat ember arra buzdított egy gyereket, hogy simogassa meg Emerson orrát. Mert hiába tűnik egy lomha vekninek, a fóka meglepően gyors és harap is, ha kell.

Természetvédelmi szakemberek az állat nyugalma és biztonsága érdekében felpakolták hát a 230 kilós fókát egy teherautóra. Északra szállították, távol a lakott területektől. Emersonnak azonban ez a megoldás nem tetszett. Alig telt el egy hét, a fóka ismét felbukkant Victoria város tengerpartján. Ehhez mintegy 200 km-t tett meg a part mentén. A helyiek persze nagyon örültek a visszatértének, a szakemberek viszont értetlenül állnak ez előtt.

Az elefántfókák életük nagy részét a vízben töltik, csak akkor jönnek ki a partra, ha szaporodnak vagy vedlenek. Emerson jelenleg vedlik, ez a folyamat nagyjából egy hónapig tart, és ez az időszak nagyon megterheli a fókák szervezetét. Épp ezért zárták le a parkot, ahol a fóka pihent, de az emberek ezt teljesen figyelmen kívül hagyták. Ezután vitték vissza a természetbe, de a fókának, úgy látszik, más tervei voltak. Az állatvédők azt mondják, hogy valószínűleg kénytelenek lesznek újra elszállítani az állatot, de az ideális az lenne, ha az emberek egyszerűen csak békén hagynák Emersont a vedlési időszak alatt. (theguardian)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.