Ragadós a stressz egy új kutatás szerint

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Amikor olyasvalaki jelenlétében vagy, aki erős stresszben van, az rád is átragadhat – erre jutott egy új, német egyetemi kutatás.

A stressz-fertőzésnek nevezett jelenség az, amikor egy ember stresszes állapota befolyásolja a stressz-szintjét azoknak, akik a jelenlétében vannak, még akkor is, ha nem kerülnek vele közvetlen interakcióba. Például: valaki előadást tart és ettől nagyon stresszel, az a közönség tagjaira is kihathat.

Ez leggyakrabban a munkahelyen esik meg, amikor egy ember stresszelésétől az egész csapat befeszül, szorongani kezd. Főleg főnökök, menedzserek stresszelése van ilyen hatással a beosztottakra. Ez pedig negatívan befolyásolja nemcsak a kollégák jóllétét, de a munka minőségét is.

A kutatók a kortizol nevű stresszhormon szintjét, a pulzusszám emelkedését és egyéb, külső jeleket figyeltek meg a vizsgált alanyokon. Arra jutottak, hogy egy számukra idegen ember stresszelésének megfigyelése is emelte a kortizol-szintjüket. Viszont az is kiderült, hogy van egy másik, stresszhez is kapcsolódó hormon, az aldoszteron, ennek a szintjét viszont nem emelte. Érdekesség még, hogy azoknak, akik megfigyelték a stresszelő személyt, nem emelkedett a pulzusszámuk a megfigyelés alatt, csak utána, ami azt jelenti, hogy lefagytak tőle, és később kezdték el a másodkézből kapott stresszt feldolgozni.

Ez a vizsgálat nagyon fontos, mert a stresszkezelés a mai világunk egyik legfontosabb feladata. A rossz stressz (vagy túl sok stressz) ugyanis számos komoly betegség kialakulásához is vezethet. (Psychology Today)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.