Rád is vadásznak a netes csalók

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A 10 éven felüli gyerekek többsége már használja a közösségi médiát. Sokan vannak az Instán, a TikTokon, a Youtube is szinte mindennapos használatban van. Az itteni reklámok pedig, mint mindenkit, a gyerekeket is elérik. A kamaszok nagy részének van már bankkártyája, sokan erre kapják a zsebpénzüket. Ezért egy olcsóbb cucc megrendelése a netről egészen csábító tud lenni. Ezt persze rengeteg csaló próbálja kihasználni, úgyhogy alaposan nézzétek meg, milyen oldalról akartok rendelni valamit.

Az internetes csalók ugyanis hihetetlen nagy energiákat fektetnek abba, hogy megszerezzék a pénzeteket és vele az adataitokat is. Például olyan webáruházakat csinálnak, amik kísértetiesen hasonlítanak egy rendes webshopra. Itt van egymás mellett egy ismertebb webáruház, és mellette a hamisítvány. Ember legyen a talpán, aki első blikkre meg tudja mondani, hogy melyik az igazi.

Egy valódi és egy hamis webshop: a jobb oldali a hamis

Van azonban egy-két apróság, ami leleplezi a csalást

  • Az egyik a weboldal címe. Ezt kevesen nézik meg, főleg, amikor egy Instagram-posztból nyitják meg a webshopot, de látszik, hogy a hamis bolt neve picit eltér a valóditól.
  • A másik a gyanúsan alacsony árak, főleg az eredeti bolt áraihoz képest. Egy márkás ruhabolt nagyon ritkán szokott 80-90 százalékos kedvezményeket adni.
  • Érdemes figyelni még rendeléskor, hogy van-e ügyfélszolgálat, az elérhető-e telefonon, cseten, e-mailben vagy rendes levélben.
A hamis webshopban mindössze ennyi szerepel a kapcsolat-menüben, a „Help center” pedig nem létezik…. Ettől gyanút kellene fogni.
  • Sokan nem nézik meg az apró betűs részeket, de egy ismeretlen webáruháznál ez nagyon fontos. Ennél a hamis oldalnál például rögtön látszik, hogy az apró betűben AI- generált szöveg van, aminek semmi értelme.
  • Érdemes rákeresni a webshopra, és megnézni, hogy mások nem osztottak-e meg olyan véleményt róla, amiből kiderülhet, hogy csalóval van dolgod. A scamadviser.com oldalon például meg lehet nézni, hogy mások mit írnak egy weboldalról.

A csaló oldalakkal az is nagy baj, hogy nemcsak a pénzetek bánhatja, hogy innen rendeltek valamit, hanem a személyes adataitok és a bankkártya-adataitok is illetéktelenek kezébe kerülhetnek. Ha ez történt, érdemes bejelentést tenni a rendőrségen, hogy legyen nyoma az esetnek.

Vannak még ennél is durvább internetes csalások is

A neten rengeteg influenszer él abból, hogy valamilyen terméket reklámoz. Biztos ti is követtek ilyen embereket. Viszont egyre gyakrabban előfordul, hogy amikor kedvenc sztárod reklámoz valamit, az valójában nem is ő, hanem a mesterséges intelligencia. Vannak csalók, akik olyan generátort használnak, amivel kísértetiesen tudják utánozni egy-egy celeb arcát és hangját, és így próbálnak meg rávenni arra, hogy vásárolj valamit. Az álceleb pedig egy olyan webshopra irányít, ahol csak lenyúlják a pénzed. Szintén gyakran megesik, hogy az influenszer egyik valódi videójához hozzácsapnak egy linket, ahol a videón szereplő dolgokat lehet megvásárolni. Persze ez a link is csaló oldalra vezet.

Az ilyen csalásokról az eredeti influenszerek sokszor már csak akkor szereznek tudomást, amikor a becsapott emberek nekik esnek. Ezt a fajta átverést leginkább úgy tudod kivédeni, hogy megnézed, hogy tényleg az eredeti sztár oldaláról jön-e a reklám.

Az is nagyon megnehezíti az ilyen csalások elleni védekezést, hogy ezek sokszor fizetett hirdetések a közösségi médiában. Emiatt például hiába jelenti őket valaki, a Meta nem igazán tesz ellenük. A legjobb az lenne, ha beszélnél a szüleiddel, mielőtt a netről rendelsz, és alaposan átnézitek az oldalt, mielőtt használod a bankkártyádat. És ha lehet, a tudtuk nélkül inkább ne rendelj semmit a netről.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.