Putyinnal tárgyal Orbán, mégsem biztos Karácsony Gergely győzelme – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Moszkvába látogatott Orbán Viktor. A magyar kormányfő azután találkozott Vlagyimir Putyin orosz államfővel, hogy a héten Ukrajnában járt Volodimir Zelenszkijnél. Orbán és Putyin a most is zajló orosz-ukrán háborúról tárgyaltak, amiről itt írtunk nektek. Orbán azzal kezdte, köszöni Putyinnak, hogy ilyen nehéz körülmények között is fogadja. Putyin pedig azzal válaszolt, hogy érti, hogy Orbán „most nemcsak a partnerükként ment oda, hanem mint az EU elnökségének képviselője is.” Az EU álláspontja szerint Oroszország az agresszor a háborúban. Így pénteken Josep Borrell, az Európai Unió leköszönő külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közleményben határolódott el Orbán moszkvai útjától. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pedig azt írta, hogy az EU soros elnökének nincs felhatalmazása arra, hogy Oroszországgal tárgyaljon az EU nevében. Az út nagy port vert fel, így még diplomáciai következménye is lehet az unióban Magyarországra nézve. (24.hu/HVG)

Keir Starmer és felesége a az Egyesült Királyság kormányának székhelye, a Downing street 10 előtt (Facebook)
Keir Starmer és felesége a az Egyesült Királyság kormányának székhelye, a Downing street 10 előtt (Facebook)

Kikaptak a választáson a tíz éve hatalmon lévő konzervatívok (jobboldaliak) Nagy-Britanniában. Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnök elismerte a vereségét. A részeredmények alapján a baloldali Munkáspárt szerezte meg a parlamenti többséget. Az ország következő miniszterelnöke a Munkáspárt vezetője, Keir Starmer lesz. (BBC)

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság a Karácsony Gergely győzelmét jóváhagyó kúriai döntést, így lehet, megint újra kell számolni a szavazatokat. A Kúria a legfőbb bírósági fórum Magyarországon. Az Alkotmánybíróság pedig Magyarország jogalkotói hatalmat korlátozó, bírói jellegű szervezete. A döntést arra alapozzák, hogy ha az érvénytelen szavazatok között találtak érvényeseket az újraszámolásánál, akkor az érvényesnek minősítettek között is lehetnek érvénytelenek. Az Alkotmánybírósághoz Vitézy Dávid, a választás vesztese fordult. A következő lépésekről is beszámolunk majd nektek. (HVG)

Forrás: Unsplash
Forrás: Unsplash

A sok járatkésés miatt berendelte a magyar légiirányítás, a HungaroControl vezetőjét Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Mindezt Orbán Viktor utasítására tette, aki pénteki interjújában azt mondta: ami a reptéren és magyar légiközlekedésben folyik, az tűrhetetlen. A nemzetgazdasági minisztérium azt írta egy közleményben, hogy „a 21. században megengedhetetlen, hogy az utasok hosszú órákat rostokoljanak a reptéren úgy, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást és ellátást. Ez tarthatatlan, azonnali és összehangolt cselekvésre van szükség.” (444.hu)

Törvényben tiltaná meg a laboratóriumban készült műhús gyártását és forgalomba hozatalát Magyarországon a kormány. Azt írták: erre a hagyományos vidéki életforma védelme és az emberi egészség miatt van szükség. Laboratóriumi hús az, amit állati sejtekből vagy szövetből állítanak elő mesterséges körülmények között. De műhús az is, ami növényekből kivont fehérjéből és egyéb hozzávalókból készül. Vannak, akik szerint ez egészségesebb, mások szerint károsabb, mint a valódi hús, a vita még zajlik róla. A műhús gyártását környezetvédelmi okokkal is magyarázzák. Az állati eredetű termékek előállítása sok üvegházhatású gáz kibocsátásával jár. Erről írtunk nektek bővebben is, ide kattintva olvashatjátok. (24.hu)

Forrás: Wikipédia
Forrás: Wikipédia

Teljesen megőrültek a rajongók, miután Szoboszlai Dominik közös fotót tett ki új barátnőjével, Buzsik Borkával. A magyar válogatott kapitánya és a Liverpool játékosa az Eb-vereséget Olaszországban piheni ki, onnan tett fel képet Instagramra. A kommentelők között elég sok nő van, aki sajnálkozik, amiért Szoboszlai szíve újra foglalt. A képet ide kattintva tudjátok megnézni. A magyar válogatott játékosairól pedig ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebookja)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.