Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha az embernek olyan szerencséje van, hogy homokos tengerparton sétálhat, egészen bosszantó ott látni azt a rengeteg szemetet, amit mások maguk után hagytak. A cigarettacsikkeket például borzasztó nehéz összegyűjteni a homokból. És ráadásul ki az az ember, aki képes szó szerint átfésülni a tengerpartot nap mint nap?

Az Olasz Műszaki Egyetem kutatói épp ezért kifejlesztettek egy robotporszívót, ami úgy néz ki, mint egy kutya. Mondjuk ez nem véletlen, egy robotkutyát alakítottak át úgy, hogy az a lábaival fel tudja porszívózni a szemetet. A robot a VERO nevet kapta, van rajta egy mélységérzékelő kamera, és úgy van összerakva, hogy azonosítani tudja az eldobált csikkeket. A hátára szerelt tartályba tudja gyűjteni a négy lábával felszippantott szemetet.

VERO munkában. Kép: Italian Institute of Technology

A tudósok egyébként sokféle feladatra tudják már programozni a robotkutyákat. Van, amelyikre olyan karokat szerelnek, amikkel meg lehet javítani dolgokat nehezen elérhető helyeken. Olyan is van, amelyiket felderítésre használnak egy ráerősített kamera segítségével. És a katonák természetesen mindenféle fegyvert megpróbálnak ráaggatni. De úgy látszik, azon túl, hogy egy robotnégylábú önmagában is nagyon látványos és érdekes, hiszen fekszik, ül és pacsit is ad akár, a rábízható feladatok száma is egyre magasabb. (newatlas.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.