Pika-pikaaaa: jön a Pokémon-világbajnokság!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Húsz éve, 2004-ben rendezték meg először a Pokémon-világbajnokságot, de a játék fénye azóta sem kopott sokat. Idén Hawaii ad otthont a versenynek, ahol a legnagyobb edzők mérkőznek meg a világbajnoki címért. A csatában minden korosztály részt vehet, a győztesek több ezer dollárnyi pénzdíjat nyerhetnek, ha bebizonyítják, hogy ők a világ legjobbjai. Négy különböző kategóriában zajlik a verseny: kártyajáték, videojáték, Pokémon GO! és Pokémon Unite.

Ahhoz, hogy a játékosok meghívást kapjanak a világbajnokságra, elegendő bajnoki pontot kell gyűjteniük. Ezeket úgy lehet megszerezni, hogy részt vesznek a világ különböző pontjain megrendezett helyi versenyeken: minél jobban teljesít valaki, annál több pontot kap, így végül kijuthat a vb-re.

A Pokémon 1996-ban indult el világhódító útjára a japán Tadzsiri Szatosi ötlete alapján. A játéktervező imádott kiskorában rovarokat gyűjteni, ez inspirálta az univerzumot. A pokémon szó az angol pocket monsters (zsebszörnyek) szóösszerántásból keletkezett. A játékot eredetileg Game Boyra tervezték, később pedig komoly franchise-zá nőtte ki magát.

Miután a videojáték és az anime – Ash Ketchummal a főszerepben – sokak kedvence lett, sorra érkeztek a mangák, a Pokémon-kártyák, a kódexek és a chipses zacskókból összegyűjthető Pokémon-tazók. Ma már nemcsak a márkát hívjuk Pokémonnak, hanem azt a több mint 1000 kitalált lényt, ami megjelent a mesékben, filmekben, játékokban. A játék jelmondata a Szerezd meg mind!

A játékok, animék lényege az volt, hogy az „edzők” minél több szupererővel bíró szörnyecskét gyűjtsenek össze. Ezeket kiképezhették, sereget toborozhattak belőlük, hogy aztán együtt felvegyék a kesztyűt más hadseregekkel ellen. A gyűjtés úgy zajlott, hogy ha az edző be akart fogni egy pokémont, akkor rádobott egy pokélabdát: ha minden jól ment, a labda magába zárta a szörnyet.

A pokémonok típusokra vannak osztva (tűz, víz stb.), és mindegyikük különböző erősséggel és képességgel rendelkezik. Az egyik ikonikus karakter, Charmander például egy tűz típusú Pokémon, a teknősre emlékeztető Squirtle pedig víz alapú képességekkel rendelkezik. A csaták azon múlnak, hogy az edzők a megfelelő képességű pokémont vetik-e be az ellenféllel szemben. A pokémonok ráadásuk fejlődnek és egyre erősebbé válnak: Charmanderből, a kis lángfarkú gyíkból először Charmeleon, majd Charizard lesz. A játékban ehhez el kell érni a megfelelő szinteket.

Fotó: Pinterest

Az univerzum legismertebb pokémonja természetesen az elektromos típusú Pikachu: a rajzfilmben ő volt Ash Ketchum kezdőpokémonja. Hogy miért ő lett a leghíresebb, arra többféle magyarázat is létezik. A legkézenfekvőbb az, hogy Pikachu nagyon cuki: olyan, mint egy aranyos kis háziállat, ráadásul a sárga színe miatt könnyen felismerhető volt a gyerekek számára.

A Pokémon-mánia persze nem csak örömet hozott magával: 1999-ben két kilencéves fiú szülei beperelték a Nintendót, azt állítva, hogy a Pokémon-kártyajáték szerencsejáték-függővé tette a gyerekeiket. Japánban pedig három hónapra betiltották az animét. Ennek az volt az oka, hogy Pikachu elektromos támadásai olyan fényeffektekkel jártak, amik az arra érzékeny nézőknél émelygést vagy epilepsziás rohamot váltott ki.

2016-ban megjelent a Pokémon GO! is. Az okostelefonos app amolyan „kiterjesztett” valóságban működött és lehetővé tette a játékosoknak, hogy valós helyszíneken, a kamerájuk segítségével gyűjtsenek Pokémonokat. Más kérdés, hogy a játékot több helyen is betiltották. Az applikációval adatvédelmi problémák voltak, ráadásul a játékosok a telefonjukat bámulva egy rakás veszélyes helyzetbe kerültek, például lesétáltak az úttestre és elütötték őket. De előfordult az is, hogy a pokémonok abszolút nem játékra való helyszíneken bukkantak fel: például a fukusimai tiltott nukleáris zónában vagy különböző holokausztmúzeumokban, templomkertekben.

Források: Britannica. Wikipedia. Guardian. CBBC.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.