Patkánybaráttá válhat Amszterdam

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az ember és a patkányok közötti kapcsolat jellemzően az utóbbiak halálával ér véget. Az Amszterdami Egyetem Állatkutatási Központjának konferenciáján azonban a szakértők más megközelítés mellett érveltek, és bemutatták a Rat City projektet.

Mivel a holland fővárosban egyre növekszik a patkánypopuláció, a szakértők azt javasolják, hogy a rágcsálók elleni harc helyett a lakosoknak meg kellene tanulniuk együttélni az állatokkal.

A kutatók szerint a patkányok legfőbb problémája, hogy rossz az imidzsük.

Pixabay

Pedig a varjak, a galambok és a denevérek mind hasonlóak a patkányokhoz, legalábbis abból a szempontból, hogy mennyien vannak és mennyire terjesztik a különböző betegségeket. „Szóval miért akarjuk, hogy bizonyos állatok körülöttünk legyenek, mások pedig nem?” – tették fel a kérdést. Arról is beszéltek, hogy a patkányoknak fontos rész jut az ökoszisztémákban, különösen az Amszterdamhoz hasonló városi környezetben.

A szakértők szerint a patkányok rossz hírneve egyáltalán nem indokolt. Sokan úgy hiszik, hogy betegségeket terjesztenek, pedig nem veszélyesebbek, mint más állatok. A súlyos fertőzések ritkák, és általában patkányürülékkel vagy vizelettel való közvetlen érintkezés szükséges hozzájuk. Ráadásul a patkányok – annak ellenére, hogy egészségtelen körülmények között élnek – meglehetősen tiszta állatok. Napjaik jelentős részét azzal töltik, hogy ápolják saját és társaik higiéniáját.

Pixabay

A Rat City projekt szerint az emberek nagyon következetlenül kommunikálnak a patkányokkal. Azt ugyan nem akarjuk, hogy körülöttünk legyenek, de mindenhol szanaszét hagyjuk az ételeket – és nem akarjuk azt sem, hogy a házainkban legyenek, de mégis lyukakat és repedéseket hagyunk azokon, amelyeken az állatok könnyen bejutnak.

A projekt egy tájékoztató kampányt indítana az állatokról, és arra kérné a helyieket, hogy gondolják át, pontosan miért is jelent nagyobb gondot a patkány, mint a denevér vagy a galamb. A Rat City azt is javasolja, hogy tegyék patkánybiztossá a hulladékrendszert, és a patkányok számára külön etetőhelyeket alakítsanak ki a városban. A rágcsálók ott kedvükre mászkálhatnának, miközben az emberek jobban megismerhetnék őket.

Források: Times, Express, NL Times.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.