Öt egyszerű dolog, amivel megőrizhető egy barátság

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az emberek társas lények, és vágynak a kötődésre. Ugyanakkor néha nem tudjuk, hogyan kapcsolódjunk a másikhoz.

A Psychology Today egyik szakértője hat egyszerű pontban összefoglalta, mik azok a dolgok, amik mindkét féltől szükségesek egy jó, egészséges és hosszútávú baráti kapcsolathoz. Megosztjuk veletek, miket tanácsolt:

1. Ne hazudj!

A kapcsolatok bizalomra épülnek. A bizalmat pedig a legkönnyebben hazugsággal lehet elveszíteni. Pedig a bizalom nagyon fontos. Ha megvan, nagyobb eséllyel lehetsz önmagad anélkül, hogy attól félnél, a másik nem fogad el. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne más véleményetek. Pont hogy lehet, de nem kell félnetek attól, hogy elítél a másik érte.

2. Vedd észre!

Ha a másik szomorú, dühös, feszeng vagy fél, ne fordulj el tőle, hiába kényelmetlen neked. Kérdezz rá, hogy baj van-e, tudsz e segíteni. Ha nem is akar róla beszélni, biztosan tudni fogja, hogy figyelsz rá, ha észreveszed, hogy nincs jól, és ezt jelzed is neki.

3. Ne ítélj rögtön!

Ha a másik valami furát tesz vagy mond, először próbáld meg megérteni őt, mielőtt ítélkeznél. Van-e oka arra, hogy máshogy viselkedjen, mint szokott? Történt vele valami? Rá is kérdezhetsz és megbeszélheted vele, hogy segítsen megérteni. Visszakanyarodva: ha van bizalom, simán megteheted.

4. A nevetés fontossága

Egy kutatás szerint már annyitól is kicsit jobb kedvünk lesz, ha magunkra erőltetünk egy röhögést. Nevetés közben ugyanis egy oxitocin nevű hormon szabadul fel a testben, ami sok más mellett öröm érzést okoz, de a kötődést is elősegíti. Együtt nevetni valakivel az egyik legjobb dolog a világon.

5. Beszélgess, ne csak beszélj!

Tök jó, ha van, akinek elmondhatod az örömödet, bánatodat, de fontos, hogy beszélgess a másikkal, ne csak beszélj. Főleg vitákkor érdemes a másikat is meghallani és figyelni arra, amit mond, nem csak hajtogatni a magadét. A kapcsolatok kétoldalúak, nem közönséged van, hanem barátod, társad.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.