Összerogyott a MÁV, verekedés volt az M3-as autópályán – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nem volt jó hétvégéje a MÁV-nak, a vasúti közlekedés az ország több nagy csomópontján is leállt. Vasárnap délután néhány száz méterrel a Keleti pályaudvar előtt kisiklott a Kolozsvárról érkező InterCity, öt kocsi is a sínek mellé esett. Szombaton megbénult a dél-balatoni közlekedés, mert a pályán eltört a sín, ma napközben pedig a Nyugati és a Déli pályaudvarnál is jelentős fennakadások voltak pályahiba, baleset és gázolás miatt. A kisiklott vonat miatt csak kedden indulhat újra a forgalom a Keletiben. A baleset okairól a MÁV egyelőre nem sokat mondott, de azt lehet tudni, hogy senki sem sérült meg, és hogy egy váltó egyik alkatrésze tört el. Ezt július végén vizsgálták meg utoljára, akkor még nem volt baj vele. Most soron kívül vizsgálnak át minden váltószerkezetet. A MÁV vasútbiztonsági szervezete és a rendőrség is vizsgálódik az ügyben. (hvg.hu)

Fotó: MÁV

Erős reakciók születtek a vonatbalesetek hírére. Vitézy Dávid közlekedési szakértő (aki Karácsony Gergely ellenfele volt a főpolgármester-választáson) úgy fogalmazott: a szemünk előtt omlik össze a magyar vasúti közlekedés. Elmondta, évek óta próbálták az általa vezetett Budapesti Fejlesztési Központban felhívni a figyelmet arra, hogy a budapesti vasúti helyzet rémes állapotban van. Vitézy szerint a vasúti hálózat felújítására stratégia és pénz is lett volna, de Lázár János építési és közlekedési miniszter leállította a beruházásokat. Vitézy már a hétvégén is Lázár János felelősségére hívta fel a figyelmet a dél-balatoni káosz miatt. Lázár János egyébként még nem szólalt meg az ügyben. (hvg.hu)

Útjelző táblákkal kardozott két férfi az M3-as autópályán. A felvétel a napokban készült, egy kamion és egy autó sofőrje esett egymásnak egy terelésnél, miután a kamionos bevágott az autós elé. A két férfi ezután kiszállt az autóból, először csak lökdösték egymást, majd az egyikük felkapott egy útjelző táblát és azzal próbálta ütni a másik sofőrt. Erre a másik sofőr is „fegyvert” ragadott és elindult a kardozás. Csoda, hogy egyiküket sem ütötték el a csata közben. A kamionosnak úgy sikerült visszamenekülnie a fülkébe, hogy a táblát nekicsapta az autósnak. A teljes felvételt ide kattintva tudod megnézni, de íme egy kis részlet alább. (444)

Felülvizsgálati kérelmet nyújt be Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke a Schadl–Völner-ügyben. Magyar márciusban hozott nyilvánosságra egy titokban rögzített hangfelvételt, amelyen volt felesége, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter azt állította: Rogán Antalék kihúzták a nevüket a Schadl–Völner ügy nyomozati anyagaiból. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozást indított az ügyben, de nem talált bűncselekményt, így lezárta az eljárást. Magyar most a megszüntető határozat ellen nyújtott be felülvizsgálati kérelmet. Magyar azt szeretné, hogy folytatódjon a vizsgálat, és azt egy másik ügyészi szerv bonyolítsa le. A hangfelvétel ügyéről itt írtunk hosszabban. (Kispolgár)

15 év mosolyszünet után újra összeállhat a nagysikerű Oasis zenekar. A legendás brit zenekart 1991-ben alapították, de 2009-ben állt utoljára színpadon. Akkor ugyanis egy koncert előtt Liam Gallagher egykori frontember, és testvére, a zeneszerző-gitáros Noel Gallagher úgy összeveszett, hogy utóbbi kilépett a zenekarból. Liam a szólókarrierjét építgette azóta, Noel pedig a Noel Gallagher’s High Flying Birds nevű zenekarával koncertezett. A pletykák szerint a testvérek húsz koncertet adnak majd jövőre. A legismertebb számukat te is hallottad már, mutatjuk. (Deadline/Telex)

Egy hét van az új tanévig, de több iskolának még fogalma sincs, hogyan korlátozza a diákjait a mobiltelefonok használatában. Az új rendeletről már írtunk nektek. Egy budapesti iskolaigazgató azt nyilatkozta, hogy még nem kaptak semmilyen információt a tankerületi központtól arról, hogyan kellene majd beszedni, tárolni és visszajuttatni a diákoknak a mobiltelefonokat minden nap. Más iskolákban azt tervezik, hogy az aulában állítanak fel zárható szekrényeket, az alsós tagozatokon pedig az osztályok saját tantermeiben. Az eszközöket az első tanórákat tartó pedagógusok fogják beszedni és az utolsó órákat tartók adják vissza. A tankerületek várhatóan augusztus 27-én tájékoztatják majd a tanárokat a szabályokról. (Népszava)

Augusztus 26-a a kutyák világnapja. Az ünnepről mi is megemlékeztünk, a Fővárosi Állat- és Növénykert pedig legendás kutyáit mutatta be. Például az 1920-as évek népszerű bernáthegyi kutyusát, aki a Barry nevet viselte, és rendszeresen feltűnt gondozójával a kert sétaútjain egy sárgarépás-zöldséges kocsit vontatva. A közönség némi aprópénzért vásárolhatott a zöldségből, és ezzel etethette a kert növényevőit. A maguk korában híresek voltak a dajkakutyák is. Akkoriban ugyanis többször megesett, hogy egy-egy ragadozó nem tudta felnevelni a kölykét. Ilyenkor dajkakutyák segítettek be a kisállatok táplálásába, gondozásába. A képen a Csuli, a dajkakutya, és Csui, az 1968 elején született kis fekete párduc látható, amint egymással ismerkednek Huszár Sándor vezető főápoló segítségével. (Fővárosi Állat- és Növénykert/Kispolgár)

Fotó: Fővárosi Növény- és Állatkert

Kiemelt kép: MÁVINFORM / Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.