Összecsapott Donald Trump és Joe Biden, de abban nem volt köszönet

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Korábban írtunk már nektek arról, miért alakult úgy, hogy két 80 év körüli ember van versenyben az Egyesült Államok elnöki székéért: Donald Trumpot ebben, Joe Bident pedig ebben a cikkben mutattuk be. Ők most egy tévévitában csaptak össze egymással.

A vita óta a külföldi sajtó nem attól hangos, hogy a két jelöltnek milyen víziói vannak a következő évekre, hanem attól, hogy

  • Joe Biden, aki láthatóan náthás volt, végigmotyogta a vitát és rémisztően gyenge teljesítményt nyújtott,
  • Donald Trump pedig sértődött volt, bőségesen hazudott és kitért a kérdések elől.

Az amerikaiak most csalódottan hitetlenkednek, amiért két ilyen jelölt pályázik az ország vezetésére – épp akkor, amikor az Egyesült Államok kritikus időszakban van. Sok újat egyébként nem tudtak meg a választók a 90 perces vitából, egyetlen kivétellel. Azok, akik támogatják az abortusz lehetőségét, Bidennel szimpatizálnak, de most Trump is arról beszélt, hogy ha elnök lesz, a nők hozzáférhetnek majd az abortusztablettához.

Donald Trump / Facebook

Az elnökjelölti vitákat gyakran inkább a stílus és a benyomás, mintsem a tartalom alapján értékelik. Trump magabiztos és higgadt volt, még akkor is, amikor alany és állítmány nélkül, hamis állításokkal és feltűnő túlzásokkal ment el a tények mellett. A szakmai kérdésekben Biden volt az ügyesebb – és ezt nem mi mondjuk, hanem a külföldi sajtó -, de a jelenlegi elnök sokszor megtorpant, rekedtesen beszélt és nehezen fejezte be a gondolatmeneteit. Egy tévévita során viszont életbevágó, hogy melyik jelölt látszik megnyerőbbnek.

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy a Trump-szavazókat nem érdekli, hogy a volt elnök hogy is áll az igazsággal: az előadása meggyőző volt. Biden támogatói viszont állandóan amiatt aggódnak, hogy az elnök öreg, sokszor zavart és egyre kevésbé alkalmas arra, hogy vezesse az országot. A vita nem nagyon segített eloszlatni ezeket a félelmeket. Trump kapott is az alkalmon, hogy odaszúrjon Bidennek, egy ponton azt mondta róla: „nem tudom, mit mondott a végén, de szerintem ő sem.”

Az amerikai sajtóban szárnyra is kapott a hír, hogy a Demokrata Pártban kitört a pánik, és megindult a fejtörés, hogyan cserélhetnék le Bident a közelgő választásig. Az elsődleges pótjelölt Gavin Newsom, Kalifornia 56 éves kormányzója.

Joe Biden / Facebook

A vita során az amerikai gazdaság, az abortusz és az illegális bevándorlás is szóba került. A felek amellett, hogy ismertették az álláspontjukat, elmondták a véleményüket a jelenlegi Amerikáról is. Trump többször is arról beszélt, hogy az Egyesült Államok megbukott, hogy Biden az ország történetének legrosszabb elnöke, és hogy a világ mostanában lesújtóan tekint az országra.

Biden nem értett egyet, és optimista képet festett az országról. „Mi vagyunk a legcsodáltabb ország a világon. Mi vagyunk az Amerikai Egyesült Államok. Semmi sem haladja meg a képességeinket” – magyarázta.

Bűnözők, golfozók

Biden azt mondta, Trump rémes állapotban hagyta a gazdaságot, amikor távozott a hivatalából, de Trump dicsérte a saját eredményeit, mondván, nagy sikereket értek el a gazdasági területeken. Trump bűnözőnek nevezte Bident, és azt mondta, miután leköszön, akár büntetőeljárás is indulhat ellene.

Biden ekkor felhozta Trump büntetőperét, amelyben az ügyészek bizonyítékokat mutattak be arról, hogy Trump kapcsolatba került egy pornószínésszel, miközben a felesége terhes volt. Trump ezt a vita során (is) tagadta. Biden azt mondta, hogy Trump erkölcse egy kóbor macskáéval egyenlő.

A vita egyik legfurcsább pontja az volt, amikor a 81 éves Biden és a 77 éves Trump arról beszélgetett, hogy melyikük golfozik jobban, azaz melyikük van jobb formában. Az elemzések szinte mind egyetértenek abban, hogy Biden vesztett a vitán, de ez nem jelenti azt, hogy Trump nyert volna. Bár magabiztosabb volt, sokat vagdalkozott és össze-vissza csapongott a témák között.

Források: AP. Guardian. CNN. New York Times.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.