Óriási felfedezés: folyékony vizet találtak a Marson

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A NASA Mars InSight űrszondája kb. 10 kilométer mélyen folyékony vizet talált a Marson. Ezt egy olyan eszközzel, egy szeizmométerrel észlelték, ami a bolygó belsejéből származó rezgéseket rögzíti. 2018-óta több mint ezer ilyen mozgást észlelt a szerkezet.

A szeizmométerrel azt is meg lehet állapítani, hogy a rezgések milyen anyagon haladnak át. Így derült ki, hogy vízen. Amúgy ugyanezzel a technológiával keresnek földgázt vagy olajat a Földön is.

A Mars felszíne a NASA felvételén. Forrás: NASA
A Mars felszíne a NASA felvételén. Forrás: NASA

Szóval így jöttek rá, hogy nagyon mélyen víz van, folyékony víz. Utóbbi nagyon fontos, mert a Marson fagyott vizet találtak már, a légkörében pedig vízgőzt is. De folyékony halmazállapotú vizet eddig nem.

A Marson minden bizonnyal régen tavak és folyók is voltak, de miután a bolygó elvesztette a légkörét, a víz nagy része az űrbe szökött. A Mars több milliárd éve sivatagos, ezért lakhatatlan. Emiatt fontos felfedezés a folyékony víz jelenléte, mert az az élethez létfontosságú.

A Mars a negyedik bolygó a Naprendszerben, a színe miatt vörös bolygónak is hívják . A marslakó szó nem véletlen: egy időben nagyon elterjedt, főleg a sci-fi kultúrában, hogy élet van a Marson. A mostani kutatások ezt nem bizonyították, legfeljebb a mikroszkopikus élet gyanúja merült fel.

A most talált folyékony vízzel az a gond, hogy nagyon mélyen, tíz kilométerrel a felszín alatt van. A Földön ilyen mélységig csak néhány kísérleti fúrás jutott el. Ezért a marsi kútfúrás egyelőre nem megoldható.

(Kiemelt kép: NASA)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!