Orbán Viktor béremelést ígért a tanároknak

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Megtartotta nemzetközi sajtótájékoztatóját Orbán Viktor csütörtökön délelőtt, ahol a magyar újságírókon kívül külföldiek is kérdezhettek tőle.

Ezeket mondta a miniszterelnök:

Európa országai nagy versenyben vannak azért, hogy minél több turistát csalogassanak magukhoz. Ezért kell, hogy az állam repteret vásároljon. Az adásvételről napokon belül jöhet a bejelentés. Orbán szerint a repülőtereknél is nagy a verseny, például a szomszédos bécsi, de a lengyel is nagyon szép és fejlett, a magyar meg nem annyira. A kormány ugyanakkor bevallja, hogy nem ért ahhoz, hogyan kell üzemeltetni egy repülőteret, ezért ezt egy francia partnerre bízzák.

Ismert tény, hogy noha Oroszország „katonai műveletnek”, addig a világ többi része háborúnak hívja az orosz támadást Ukrajnában. Néhány hónappal ezelőtt, amikor Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal találkozott, ő maga is „katonai műveletet” emlegetett. Egy újságíró most megkérdezte tőle, hogy miért. Orbán szerint igaz, hogy katonai művelet zajlik, hiszen addig nincs háború, amíg nincs hadüzenet a két ország között. Ezért szerinte nem arról van szó, hogy igazodott a mellette ülő orosz diktátorhoz. Ő maga pedig hol háborúnak, hol katonai műveletnek fogja hívni a háborút. Később mégis véres háborúnak nevezte Ukrajna lerohanását. Most egyébként nincs tervben újabb Orbán-Putyin találkozó.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor. Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda

Évekkel ezelőtt arról beszélt a miniszterelnök, hogy addig nincs baj (vagyis nem kell aggódni a korrupció miatt), amíg a tíz leggazdagabb magyar között nincs fideszes. Orbánt szembesítették azzal, hogy a listán ma már rajta van a barátja, Mészáros Lőrinc, és a veje, Tiborcz István is. Megkérdezték a miniszterelnököt, mit szól ehhez. Azt mondta: minden magyar tőketulajdonosnak sok sikert kíván, a kormány nem tesz különbséget a gazdag cégvezetők között, a törvények mindenkire vonatkoznak.

Brüsszelből vár egy arról szóló levelet a kormány, hogy megkapják a beígért pénzt, amelyből emelhetik a tanárok bérét. Orbán Viktor szerint a béremelés három év alatt zajlana le, a jövő évtől kezdődően. Először egy 32 százalékos emelést szeretnének végrehajtani. Orbán szerint mire a béremelési program véget ér, a pedagógusok fizetése bruttó 800 ezer forintra is nőhet.

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."

Elítélt ex-pártelnök, „rémisztő” ukrán győzelmi terv – híradó

Izrael megölhette a Hamász vezetőjét, fóliázott könyvek. És vadmacskák!