Orbán Balázs ügye le van zárva, Cassandra áztatja az országot – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nem foglalkoznak tovább Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai igazgatójának mondataival, az ügy a kormány részéről le van zárva. Ezt Gulyás Gergely miniszter mondta a mai kormányinfón. Ebből az is következik, hogy Orbán Balázs megtarthatja kormányzati tisztségét is. Mi is megírtuk nektek, hogy Orbán Balázs Ukrajnával és az ötvenhatos forradalommal kapcsolatban gondolkodott hangosan, és ezzel kavart botrányt. Azt mondta gyakorlatilag, hogy Magyarország nem védekezne egy esetleges orosz támadás esetén, és ezt tanácsolná Ukrajnának is. (hvg.hu)

Orbán Balázs. Fotó: Orbán Balázs / Facebook

Az ügy kapcsán megszólalt a Magyarországra kihelyezett német nagykövet is. Julia Gross elmondta, hogy szerinte a magyar kormány diplomáciai lépései aggasztóak. Itt kiemelte Orbán Viktor nyári „békemisszióját” is. Erről mi is írtunk, Orbán úgy tárgyalt az ukrán és az orosz kormányfővel, utána pedig az amerikai elnökjelölt Donald Trumppal, hogy erről nem egyeztetett más országokkal. A német nagykövet a francia nagykövettel közösen pedig diplomáciai jegyzéket fogalmazott meg Orbán Balázs szavaival kapcsolatban. Az ilyen jegyzék az egyik legkomolyabb diplomáciai figyelmeztetés országok közt. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a német nagykövet beszédét úgy értékelte, hogy azzal a németek súlyosan beavatkoztak Magyarország belügyeibe. (szabadeuropa.hu)

Hiába kérte, nem engedik ki a fogdából az óbudai közgyűlés alakuló ülésére a letartóztatott Kiss László polgármestert. Óbuda első embere a közgyűlési meghívót is a cellájában írta alá. A DK-s politikust még augusztusban tartóztatták le vesztegetés és más korrupciós ügyek gyanújával. De nemcsak ő, hanem a kerület egyik alpolgármestere, Czeglédy Gergő is rács mögött van. Kiss László írásban javaslatot tett az új alpolgármesterek személyére is. Az alakuló ülést viszont már nem vezetheti le a fogdából, így azt a kerület „házirendje” szerint a testület korelnöke, vagyis a legidősebb tagja fogja tiszteletbeli elnökként levezetni. (atv.hu)

Kiss László. Forrás: Óbudai Önkormányzat
Kiss László. Forrás: Óbudai Önkormányzat

Az Európai Bizottság beperli Magyarországot a szuverenitásvédelmi törvény miatt. A törvény alapján az állam vizsgálhatja a szerinte külföldi érdekeket szolgáló tevékenységeket. Így például az államnak lehetősége van arra, hogy újságok, civil szervezetek, vagy akár magánszemélyek ellen is vizsgálatot indítson. A Bizottság szerint mindez sérti az uniós jogot, ezért az Európai Unió Bíróságához fordultak. A magyar kormány szerint viszont minden rendben van a törvénnyel. (ec.europa.eu)

Komoly ellenvéleményt fogalmazott meg a férjével szemben Melania Trump. A jelenlegi republikánus elnökjelölt, Donald Trump felesége az emlékiratában arról ír például, hogy teljes mértékben kiáll a nők abortuszhoz való joga mellett. Donald Trump viszont épp a mesterséges terhességmegszakítás korlátozása mellett kampányol. Ez pedig jelentősen korlátozná a nők szabadságát, a saját testükhöz való jogát. Az emlékirat pont egy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt jelenik meg. Melania Trump korábban nagyon ritkán szólalt meg politikai kérdésekben. Azt viszont eddig is lehetett róla tudni, hogy szlovén származása miatt nem ért egyet férje bevándorlásellenes politikájával sem. (theguardian.com)

Melania Trump a férje egy 2015-ös kampányrendezvényén. Kép: Wikipedia

A szeptember eleji árvizeket okozó Boris után itt egy újabb mediterrán ciklon. Már neve is van: Cassandra. Kiadós csapadékot hoz ez is, több megyében jócskán az átlag fölötti mennyiségű eső várható. Veszprémben például az elmúlt 24 órában majdnem 50 milliméter eső esett, miközben az októberi átlag szokott összesen ennyi lenni. A ciklon pénteken kezd gyengülni, hétvégére már jobb idő lesz, néhol a nap is kisüt majd. Lesz gomba, holnap meg is írjuk, milyenek! (idokep.hu)

Napok óta keresnek egy szökött emut Nagy-Britanniában. Az Irwin névre keresztelt óriási madár hétfőn lépett meg a menhelyről, ahol eddig lakott. A gondozói attól tartanak, hogy eljutott a közeli folyóig is. Az emu ugyan nem tud repülni, viszont jól úszik és gyorsan fut, így nem lehetetlen, hogy már messze jár. A menhely arra kérte a környék lakóit, hogy legyenek éberek, és rögtön jelentsék, ha egy hatalmas madár bukkan fel a kertjükben. De mutattak képeket az emu tolláról és kakijáról is, az is elárulhatja, hogy hova tűnt Irwin. (bbc.com)

Irwin, hol vagy? Kép: Facebook/ Malmesbury Animal Sanctuary

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."