Olimpia, kötelező biciklis bukósisak, Tour de France – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hallott már olyat, hogy a kormány suttyomban megpályázta a 2036-os olimpiát – ezt mondta tegnap Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke egy tévéinterjúban. Azt is hozzátette, hogy ezt nem erősítette még meg senki. A kormány ma közleményben reagált a pártelnök kijelentésére. Ebben az állt, hogy olimpiai pályázatot csak városok adhatnak be, a kormány nem. Korábban írtunk már arról, hogy az ország évekkel ezelőtt meg akarta pályázni a 2024-es olimpiát, és ez végül miért nem történt meg. Idén viszont tényleg felröppentek hírek arról, hogy a kormány és a főváros tárgyalásokat kezdett egy esetleges olimpiai pályázatról. (atv.hu, vsquare.org)

A 14 évesnél fiatalabbaknak kötelezővé tennék a bukósisakot a biciklizéshez. Eddig ez csak erősen ajánlott volt. A közúti szabályokat, vagyis a KRESZ-t tervezik módosítani. Ebben szerepelne a bukósisak kötelezővé tétele, amit fokozatosan vezetnének be. Mivel ez csak tervezet, egyelőre nem tudni, mikor lépne életbe az új szabály. A biztonságos biciklizésről korábban itt írtunk nektek. (telex.hu)

Pixabay

És ha már bicikli: a magyar Vas Blanka megnyerte a női Tour de France ötödik szakaszát, ezzel élete legnagyobb győzelmét könyvelte el. A 22 éves kerékpáros még az olimpiai bajnok Kristen Faulknert is megelőzte. Ebben a szakaszban 152,5 kilométert kellett tekerni, több emelkedővel és összesen 1820 méteres szintemelkedéssel kellett számolniuk a versenyzőknek. A Tour de France női versenye egyébként nyolc szakaszból áll, a következőt vasárnap rendezik. Vas Blanka, aki a párizsi olimpián a negyedik helyen végzett, jelenleg az összesítésben a 44. helyen áll. (MTI)

A győzelem pillanata, Vas Blanka szakaszgyőztes. Kép: Facebook/Le Tour de France

Hiába töltötte meg háromszor a Puskás Arénát, úgy látszik nem volt elég belőle: négy és fél óra alatt elfogytak a jegyek Azahriah szeptemberi koncertjére. A koncertet a Budapest Parkban rendezik majd. A jegyeket kedden délelőtt tízkor kezdték árulni. Délután kettő körül úgy fogytak el ezek, hogy még több mint nyolcezren álltak sorba a Park online rendszerében. Azahriah ráadásul nemrég a Sziget Fesztiválon is fellépett. Tíz év után ő volt az első magyar fellépője a Nagyszínpadnak „főműsoridőben”. De Azi a nagyrészt külföldiekből álló közönség előtt is óriási sikert aratott. (24.hu)

Fotó: Facebook/Azahriah
Fotó: Facebook/Azahriah

Remekül szerepeltek a magyar gimnazisták a Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpián. Három ezüstéremmel és egy összesített harmadik hellyel érkeztek vissza a fiatalok a Bulgáriában megrendezett versenyről. A csapatokban 9-12. osztályos gyerekek indultak. Ez volt az első olyan diákolimpia, ahol a mesterséges intelligencia volt a téma. Ezen elméleti és gyakorlati feladatokat is meg kellett oldani. Az egyik ilyen az volt, hogy mindössze 4 óra alatt kellett összerakni MI-eszközök felhasználásával egy videoklipet és egy egyedi lemezborítót. (telex.hu)

Szinte teljesen fehér füsti fecskét találtak kedden a Komárom-Esztergom megyei Szomód településnél. Csak a madár szárnyán volt egy-két sötétebb folt. A fecske különös megjelenését egy genetikai rendellenesség okozta. A madár amúgy teljesen egészséges. A szakemberek nagyon drukkolnak neki, hogy épségben eljusson Afrikáig. A fecske a színe miatt ugyanis a ragadozóknak is jobban fel fog tűnni. (berek.hu)

A fehér fecske egy átlagos mellett. Kép: Facebook/Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Formula 1-es világsztár is lehet depressziós

Egyre több sportoló vállalja fel mentális betegségét.

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.