Ők a búvárkodó gyíkok, az anoliszok

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Mielőtt belekezdenénk a cikkbe, nézzétek meg, mennyire cuki ennek a gyíkfajtának a kis buborékja, amivel víz alatt lélegzik:

Forrás: Lindsey Swierk.
Forrás: Lindsey Swierk.

És akkor meg is nevezzük, ő az anolis aquaticus, vagy vízi anolisz, egy hüllő, gyík, amelyik képes a víz alatt hosszú ideig lélegezni. Ha veszélyt érez, a feje körül képződik egy fényes buborék, majd a víz alá merül. És addig lent is marad, amíg újra biztonságban nem érzi magát.

Erre úgy képes, hogy még kint belélegzi a levegőt, ez lesz a buborékban. Aztán a víz alatt kifújja és újra belélegzi. Ez látszik a videóban, ahogy eltűnik, majd újra feltűnik a buborék:

A búvárok használnak ehhez hasonló szerkezetet, ezt rebreathernek, vagy újralégzőnek hívják, ami más, mint a sima oxigénpalack. Utóbbiban van egy bizonyos időre elegendő oxigén, amit ki is fújnak a víz alatt. Az újralégző viszont nem engedi el a kilélegzett levegőt, hanem újrahasznosítja a benne lévő oxigént, a szén-dioxidot pedig eltávolítja.

A kutatók bebizonyították, hogy ezeknek a kis gyíkoknak a saját szervezete képes erre a kis buborékkal. Ezt némelyik az orra tetején, másikuk az arca oldalán, és van, amelyik az orrhegynél fújja.

A vízi anoliszok trópusi esőerdők gyors folyású patakjai mentén élnek. A víz alatt töltött idő pedig nemcsak a veszély elkerülésére jó nekik, hanem ott másfajta táplálékokat is találhatnak maguknak. (BBC/Swierk Lab)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Mi ez az egész Ozempic-botrány?

Celebek és átlagemberek is az egészségükkel játszanak a fogyásért.

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!