Ő Mexikó első női elnöke, Claudia Sheinbaum

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Történelmi győzelmet aratott Mexikóban a 61 éves baloldali politikus, Claudia Sheinbaum Pardo, aki az ország első női elnöke lett.

De nemcsak ebben különleges, bár már ez is nagy szó a hímsovinizmussal (ez a nők tárgyiasítását és lenézését jelenti) átitatott Mexikóban. Két zsidó szülő gyereke, anyja Bulgáriából, apja Litvániából származik. Onnan menekültek a holokauszt előtt Mexikóba, Claudia már ott született.

Politikai ellenfelei azzal támadták, hogy nem is igazi mexikói. Voltak, akik vallása miatt is kétségbe vonták rátermettségét a túlnyomórészt katolikus országban. Kampányában Claudia ezt kihasználva ellenfelei ellen fordította a fegyvert és rendszeresen „büszke mexikói zsidó nőnek” nevezte magát. Bár azt is hozzátette: ő hívő, de nincs vallási kötődése. A kampány végén még születési anyakönyvi kivonatát is nyilvánosságra hozta, bizonyítva állampolgárságát.

Egy nem félős tudós

Claudia Sheinbaum nem kispályás: fizikus és klímakutató volt, mielőtt politikussá vált, megosztott Nobel-békedíja is van, amit az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületében (IPCC) végzett munkájáért kapott 2007-ben.

Már az egyetemen politizált, de akkor csak aktivistaként. Első igazi nagy szerepvállalása még az elődje, Andrés Manuel López Obrador első elnöksége alatt, 2000-ben volt. Akkor nevezték ki Mexikóváros környezetvédelmi miniszterévé. 2018-ban pedig ő lett Mexikóváros első női polgármestere, ami már eleve nem kis feladat volt. A világ egyik legnagyobb városáról beszélünk, 23 millió lakossal. Ez két és fél Magyarországnak felel meg. Itt is a környezetvédelem és fenntarthatóság mentén intézkedett. Napelemeket vezetett be energiatakarékossági célból, és elektromos buszokat a tömegközlekedésbe.

Lopez Obradór és Scheinbaum (Forrás. X)
López Obrador és Scheinbaum (Forrás. X)

A leköszönő elnök, Obrador (becenevén Amlo) egyébként mentora és támogatója Scheinbaumnak, az ő pártja, a MORENA (Nemzeti Újjászületési Mozgalom) színeiben indult. A morena szó egyébként szó szerint barna hajú vagy bőrű nőt jelent. Mexikóban az elnök 6 évig maradhat a posztján.

Kihívásokkal teli hat éve jön

A szervezett bűnözés, kábítószer-kereskedelem és kiugró gyilkossági adatok jelentik a legnagyobb problémát az amúgy gyönyörű természeti és kulturális kincsekkel megáldott Mexikóban. Az új elnökasszony elsődleges feladata és kihívása is ez lesz. Mexikóban nőnek lenni is veszélyes: az adatok szerint naponta körülbelül 10 nőt gyilkolnak meg.

Sheinbaum egyébként a szervezett bűnözésre a hosszútávú megoldást a digitalizációban látja. Hogy a modern munkásosztály és a szegény fiatalok jövője ne csak az legyen, hogy csatlakoznak egy bűnszervezethez a boldogulásért. Hanem megfelelő oktatást kaphassanak a szegények is, és így legyen kiugrási lehetőségük a nyomorból. Állítólag személyes ismerőse Elon Musknak, a Tesla és a SpaceX alapítójának, és támogatja a Tesla mexikói terjeszkedését.

Mexikóban egyébként szó szerint életveszélyes a választás és a politika: az idei választásokon 37 jelöltet gyilkoltak meg, előző évben pedig több mint 300 támadás ért politikusokat. Főleg drogmaffiák az elkövetők, hogy a számukra kedvező jelöltet hozzák helyzetbe a választáson. Sheinbaum is kapott kampánya során halálos fenyegetéseket.

(Kiemelt kép forrása: X)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.