Nincs erősebb a bodybuilder bogárnál

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Amikor a bogarakra gondolunk, nem az jut eszünkbe, hogy a kis repülő, csápos izék felváltva izzadnak az edzőteremben, de azért mégiscsak vannak köztük olyanok, amelyek figyelemre méltó erőkifejtésre képesek. A bolygó egyik legerősebb bogaráról nemrég az IFL Science cikkezett. Ez pedig

a góliátbogár.

A góliátbogarak a természet legnehezebb bogarai közé tartoznak. Afrika számos erdejében őshonosak, és a Goliathus nevű nemzetséghez tartoznak. A góliátbogár egyik legnagyobb faja a G. regius, más néven a Királyi Góliát, amely feltűnő fekete-fehér megjelenéséről nevezetes. Ez a bogár akár tíz centisre is megnőhet!

Egy kisebb góliátbogárka. Fotó: Wikimedia / Fungus Guy

A királyi csápos Nyugat-Afrika egyes részein él, többek között Burkina Fasóban, Ghánában, Guineában, Elefántcsontparton, Nigériában és Sierra Leonéban. Testvére, a G. goliatus hasonló méretűre nőhet, de ő sokkal délebbre lakik.

A tudósok vitatkoznak azon, hogy mekkorára is nőhet egy góliátbogár. Egyesek szerint egy-egy bogár akár 70-110 grammot is nyomhat. Főleg a fa nedveivel és gyümölcseivel táplálkozik. Meglepő tény,

a saját testsúlyánál mintegy 850-szer nehezebb súlyokat képes megemelni – ez annyi, mintha egy átlagos testalkatú ember két ámbráscetet emelne fel.

Hogy hivatalosan melyik a legkigyúrtabb bogár, az rejtély. A Megasoma actaeon, az elefántbogár és az óriáscincér mind hasonló súlyra nőhetnek, mint a góliátok. Ami a hosszúságot illeti, a herkulesbogár legyőzi a góliátbogarat: ő a hosszú szarvának köszönhetően akár a 17,3 centis méretet is elérheti. (IFL Science)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.