Nemsokára szabad szemmel is látható lesz, ahogy egy csillag felrobban

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hamarosan szabad szemmel is látni lehet majd, ahogy a „szomszédban” felrobban egy fehér törpének nevezett haldokló csillag. A jelenség ugyan háromezer fényévnyire van tőlünk, de akkora lesz a robbanás ereje, hogy távcső nélkül is láthatóvá válik majd.

Pontosabban akkora volt a robbanás. Ha olyasmit nézegetünk, ami háromezer fényévre van, akkor mi a háromezer évvel ezelőtti állapotát látjuk – mert ennyi idő alatt ér ide a fénye.

A számítások szerint még valamikor idén láthatjuk, ahogy a T Coronae Borealis nevű fehér törpe nóvává változik. A fehér törpe állapot a csillagok fejlődésének utolsó szakasza. Ilyenkor a csillag már halvány. Mivel a T Coronae Borealis kettős csillag, a fehér törpe a párjától folyamatosan anyagot szív el. Ez időnként, itt körülbelül nyolcvan évente hatalmas robbanást okoz, ami szabad szemmel is látható. Utoljára 1946-ban figyelhették meg a földlakók ezt a jelenséget.

Nova-robbanás. Forrás: wikipedia/NASA.org

A robbanás pontos időpontjáról a NASA ad majd tájékoztatást, ehhez érdemes követni az X-en található fiókját. És vannak olyan appok, amikkel könnyen be tudjuk azonosítani az égen a T Coronae Borealis helyét. Ahhoz, hogy tisztán lássuk a robbanást, érdemes a városon kívülre menni, ahol kicsi a fényszennyezés. Aki lemarad a mostani nóvarobbanásról, legközelebb 2100 környékén pótolhatja be ezt az élményt.

A 12P/Pons-Brooks üstökös pont úgy néz ki, mint Han Solo űrhajója. Forrás: Comet Chasers Project, Helen Usher, Cardiff/The Open Universities

Idén egyébként több égi jelenséget is megcsodálhatunk a Földről. Április 8-án Észak-Amerikában és Kanadában teljes napfogyatkozás lesz. Ebből mi itt Magyarországon sajnos nem fogunk látni semmit. Néhány nappal később pedig egy Milennium Falcon-formájú üstököst lehet megfigyelni a Föld közelében. A 12P/Pons-Brooks nevű üstökös június másodikán lesz hozzánk a legközelebb, 231 ezer kilométerre fog elsuhanni a Föld mellett. Ezt ha szabad szemmel nem is, de távcsővel látni lehet majd. (sciencealert.com)

Kiemelt kép: fehér törpe a Csiga-ködben. Forrás: Wikipedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.