Nemsokára lesz az év egyetlen részleges holdfogyatkozása

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Jövő hét kedden, szeptember 17-én együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz a délkeleti horizonton (ez az a vonal, ami azt a hatást kelti, hogy az ég és a föld összeér). Ezután összefonódnak és együtt emelkednek a magasba. Hajnalban pedig részleges holdfogyatkozás lesz – írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló. A részleges fogyatkozás az, amikor a földárnyék a Holdnak csak egy részét takarja el.

A Szaturnusz hatalmas gyűrűje a Cassini űrszonda felvételén. Forrás: NASA
A Szaturnusz hatalmas gyűrűje a Cassini űrszonda felvételén. Forrás: NASA

A bolygóegyüttállás 17-én este 8-kor kezdődik. A Szaturnusz, ami a a második legnagyobb bolygó a Naprendszerben a Jupiter után és gyűrűrendszeréről ismert, a hatalmasnak látszó teliholdtól jobbra felfelé, narancsos fénypontként látszódik majd. A csillagvizsgáló azt javasolja, hogy este 9 után kezdjük el távcsővel nézni, mert ekkor már nagyobb, 21 fokos magasságban lesz a páros.

Hajnalban pedig bekövetkezik a részleges holdfogyatkozás is. Ehhez nagyon korán kell kelni, hajnali 3:45 utántól lesz szabad szemmel látható. Úgy néz majd ki, hogy a Hold jobb felső része elkezd sötétedni, mintha letakarnák. A legnagyobb kitakarás körülbelül 4:44-kor lesz.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló egyébként erre az alkalomra, szeptember 14-én 17 órától egész estés programot szervez, amin a Szaturnuszról hallhatnak érdekességeket a látogatók. (Svábhegyi Csillagvizsgáló)

(A kiemelt képet Balázs Gábor készítette a Svábhegyi Csillagvizsgálóban, 2023.10.28-án.)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.