Nemcsak a mobiltilalom, a hőség is gondot okoz a sulikezdésnél

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az okostelefonok elkobzása mellett a tikkasztó hőség is gondot okoz a diákoknak az idei tanévkezdésnél.

Már nincs az, mint régen volt, hogy augusztus 20-a után szép lassan elkezd csökkenni a hőmérséklet. Baromi meleg van még mindig, és az éjszakák sem hoznak túl sok enyhülést. Az előrejelzés szerint még minimum egy hetet, de lehet, hogy akár többet is kánikulában kell elviselnünk.

Éppen ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete még augusztusban kereste meg az oktatásért felelős államtitkárt, hogy engedélyezze a rövidített órákat. Kérésüket meghallgatták, mert a Klebelsberg Központ azt válaszolta, hogy azokban az intézményekben, ahol nem lehet ellensúlyozni az extrém meleget, lehet erről szó. A tankerületekkel egyeztetnek és megmondják, hol lehet rövidített órákat tartani.

Arra viszont nem érkezett válasz, hogy miért nincsenek ugyanolyan munkabiztonsági szabályok, törvények a sulikra vonatkozóan, mint más munkahelyeken. Ezek azt szabályozzák, hogy hány fokig és mennyi ideig lehet kánikulában zárt térben vagy a szabadban dolgozni. És mennyi szünetet kell óránként elrendelni a pokoli hőségben. Ez amúgy is bonyolult kérdés, mert van, hogy mondjuk pont a 31 fokos határértéket mutatja a hőmérő, de nincs nagyon légmozgás, amitől ez sokkal többnek érződik.

Az, hogy a melegre nincs külön sulis szabály, valószínűleg azért is van, mert a Kárpát- medencében vagyunk, ahol évtizedeken át maximum az extrém hideg jelentett gondot. Vagyis, hogy ki kellett fűteni 20 fok fölé a sulikat. A klímaváltozással azonban ez is kezd átalakulni, és lassan már nálunk is nagyobb gondot okoz a júniusi és szeptemberi meleg.

Ahol ez eddig is probléma volt, ott már készülnek erre a szabályzatok. Mert egy felmérés szerint a a koncentrációképesség erősen romlik bizonyos hőfok felett. Olaszországban például a tanári szakszervezet egyenesen arra kérte a kormányt, hogy októberig halasszák el a sulikezdést. Ezt persze a szülők nehezen vették, mert nem tudják tovább megoldani a gyerekfelügyeletet, sem anyagilag, sem szabadsággal. Erre a magyar szakszervezet is gondolt, ezért felajánlotta, hogy a tanárok a hőségriasztás alatt is vállalnák a gyerekfelügyeletet, csak tanítás nélkül.

Voltak olyan iskolák, amik meg sem próbálkoztak azzal, hogy ezen a héten órákat tartsanak. Ők különböző megoldásokkal álltak elő. Az Eduline írta meg, hogy vannak olyan vidéki intézmények, ahol a gyerekeket strandra viszik a héten. A szülők ehhez hozzájárultak. Volt egy másik suli, ahol osztálykirándulásra mennek a gyerekek. És ahol ezek nem voltak megoldhatóak, ventilátorozott termekben tanulás helyett filmeket néznek és beszélgetnek. (HVG/ Eduline)


Nálatok is gondot okoz a nagy meleg a suliban? Írjátok meg nekünk a belső üzenetküldőben!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Nemsokára minket is elér az árvíz, bajban vannak a fecskék – híradó

És még: átadták az Emmy-díjakat, folytatódik Pankotai Lili pere.

Rengeteg gyerek jár iskolába egyenruhában

Nálunk csak néhány suliban kötelező.