Nem vitázik többet Trump, egymilliárdan követik Ronaldót – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Donald Trump bejelentette, hogy nem megy bele még egy nyilvános vitába Kamala Harrissel az amerikai elnökválasztási kampányban. A republikánus jelölt ezt a közösségi médiában jelentette be, és azt is hozzátette, hogy egyértelműen ő volt a keddi vita győztese. Szerinte Harris emiatt akar „visszavágót”. Az nem derült ki, hogy Trump miből gondolja, hogy ő volt a jobb a vitán, hiszen a legtöbb közvélemény-kutatás szerint a demokrata jelölt Kamala Harrist gondolták jobbnak az amerikaiak. (portfolio.hu)

Donald Trump és Kamala Harris. Kép: Wikipedia

Nemcsak a Medián, hanem az IDEA Intézet is azt mérte, hogy a Tisza Párt népszerűsége nagyon megközelítette a jelenlegi kormánypártokat, a Fidesz-KDNP-t. A mérésük szerint a biztosan szavazók körében a Fidesz-KDNP 39, a Tisza Párt 34 százalékon áll. Az IDEA kutatása szerint ha most vasárnap lennének a választások, csak négy párt kerülne be a parlamentbe. A Fidesz-KDNP és a Tisza Párt mellett ez a DK lenne 8, és a Mi Hazánk 7 százalékos eredménnyel. (atv.hu)

Egyenruhát írt elő a kormányablakokban dolgozó tisztviselőknek a közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Ez az jelenti, hogy december 1-től minden ügyintézőnek fehér blúzban és sötét szoknyában illetve nadrágban kell majd dolgoznia. Cserébe a tisztviselők évente egyszer 150 ezer forint „ruhapénzt” kapnak. A döntés nagyjából 4400 ügyintézőt érint. (24.hu)

Cristiano Ronaldo, a világhírű portugál focista lett az első ember a világon, aki elérte az egymilliárd követőt, miután augusztus végén regisztrált a YouTube-ra. Ez akár azt is jelenthetné, hogy nagyjából a Föld minden nyolcadik lakója követi a labdarúgót valamilyen közösségi médiás platformon. De valójában úgy jött ki ez a szám, hogy összeadták, hogy a Facebookon, X-en, YouTube-on és a többi közösségi oldalon mennyien követik Ronaldót. És bár ebben elég nagy átfedés van, de az kétségtelen, hogy a még 39 évesen is aktív sztárfocista a világ egyik legnépszerűbb embere. (bbc.com)

Ronaldo az en-Naszr színeiben 2023-ban. Kép: Wikipedia

Egy kilenc éves fiú, Chikán Vince egészen egyedi módját választotta az adománygyűjtésnek. Szombaton délelőtt tíz órakor a budapesti Bosnyák téren zenél majd, és az ezért kapott adományt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek ajánlotta fel. Vince három éve tanul kürtön játszani, több hazai és nemzetközi versenyen is részt vett, kiváló eredménnyel. Vincének ez lesz a második ilyen akciója, az első adománygyűjtő koncertjén közel százezer forintot gyűjtött a madárvédőknek. (Kispolgár)

Hatalmas hőmérsékleti különbség alakult ki az ország két vége közt. Magyarország észak-keleti csücskébe csak késő délután ért el a lehűlést és az esőt hozó hidegfront. Így fordulhatott az elő, hogy Csengeren még ma is strandidő, napsütés és harminc fok volt, míg a nyugati határnál Kőszegnél mindössze három. A következő napokban az egész ország területén kiadós eső és borongós idő lesz, helyenként erős széllel. Az Alpokban közben erős havazás kezdődött. A rengeteg csapadék miatt a folyókon jelentős árhullám várható. (idokep.hu)

27 fok különbség volt az ország két széle közt. Kép: Facebook/Időkép

Néhány napon belül Föld körüli pályára állhat egy égitest, ami még a gravitációt is módosíthatja kissé. A 2024 PT5 kódjelű objektumot augusztus 7-én fedezték fel. A számítások szerint 53 napig kering majd a Föld körül, így egy második holdja is lesz a bolygónknak. Igaz, egy nagyon kicsi, alig 10 méter átmérőjű szikladarabról van szó, amit távcsővel is nehéz lesz majd észlelni. Nem ez az első eset, hogy Föld körüli pályára áll egy kisebb égitest, 2006-ban közel egy évig vendégeskedett itt egy hasonló objektum. A szakemberek szerint a mostani „vendéghold” az Arjuna aszteroidaövből származik. Miután elhagyja a Föld körüli pályát, januárban ismét elrepül majd a Föld mellett, ezután viszont már csak 2055-ben jön a bolygónk közelébe. (gizmodo.com)

Rendkívül ritka orrszarvúborjút fotóztak le egy indonéziai nemzeti parkban. Egy fiatal nőstény jávai orrszarvúról van szó, ami a világ egyik legveszélyeztetettebb állata. Utoljára mindösszesen 82 szabadon élő példányról tudtak a szakemberek. Ezért is reménykeltő a kisborjú feltűnése. Az állat nagyjából 3-5 hónapos lehet, a park munkatársai Iris névre keresztelték. Egykor ezrével éltek jávai rinocéroszok Délkelet-Ázsiában, a számuk viszont jelentősen megcsappant, az orvvadászat és az erdők méretének csökkenése miatt. (AFP)

A kis „Iris”.Forrás: Ujung Kulon National Park (TNUK), Pandeglang, Banten. (Photo: Antara)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Elstartolt az éjjel-nappal látható közérzeti kiállítás, az ARC

Mi a család? És kik vannak benne? Erről a kérdésről gondolkodtak az idei pályázók.

A gyerekek védelméért állt ki a fővárosi Radnóti Miklós Színház

És szolidaritást vállalnak azokkal a szervezetekkel, akiknek a munkáját ellehetetlenítették.