A sírás nem véletlen, és egyáltalán nem ciki

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sokan azt hiszik, hogy ha valaki elsírja magát, az a gyengeség, érzelgősség jele. Néha szinte cikinek érezzük, hogy mások előtt sírjunk. Ha pedig valakit sírni látunk, akár kellemetlenül is érezhetjük magunkat, mert nem tudunk mit kezdeni a helyzettel.

Pedig a sírás természetes dolog, és nem véletlenül csinálja a testünk. Jó és rossz feszültséget vezetünk le vagy engedünk ki vele. Egy automatikus reakció, amivel szenvedést, fájdalmat, de akár örömöt, együttérzést fejezhetünk ki.

Mint arról már korábban írtunk nektek, háromféle könnyezés létezik. Vannak az alapkönnyek, ezek azok, amik fürdetik, védik a szemgolyókat. Vannak a reflexszerű könnyek (például a hagymavágástól) és a sírós, érzelmi könnyek.

Az érzelmi könnyeket az autonóm (vegetatív) idegrendszer és a limbikus rendszer szabályozza. A vegetatív idegrendszer szabályozza a szervezet számos szervének és szövetének a működéseit, például a szívizmot, a simaizmot, és egyes mirigyeket. A limbikus rendszer szabályozóközpontja az agyban van, nagyon röviden az ösztönös viselkedések fölött őrködik.

Az érzelmi könnyek kémiailag is másképp viselkednek, mint a többi könny.

Fotó: Unsplash

Olyan anyagokat szabadíthatnak fel a szervezetünkben, amik fájdalomcsillapító hatással bírnak vagy boldogságérzetet okoznak. Tehát nem véletlenül sírjuk el magunkat: a saját testünk, szervezetünk segít enyhíteni a testi és lelki fájdalmat. Vagy kifejezni a túlcsorduló boldogságunkat. Segít újra egyensúlyba kerülnünk.

Sírni a legtermészetesebb dolog és jót tesz

A kutatások azt mutatják, hogy sajnos a férfiak és fiúk még mindig sokkal kevesebbszer sírnak, mint a nők és a lányok. Ez a társadalmi elvárások miatt alakulhatott így, amik azt sulykolják, hogy a férfiaknak mindig erősebbnek kell lenniük. Pedig semmi gyengeség nincs a sírásban, erre bizonyíték az előző bekezdés, miszerint az egyik legtermészetesebb dolog a világon.

A kutatások azt is bizonyították, hogy a sírás gyógyító, felszabadító hatása még erősebb, ha a környezet a síró ember mellett áll, érzelmileg támogatja. Viszont ha feszengenek körülötte, le akarják állítani, esetleg meg is szégyenítik azért, mert sír, akkor a sírás pozitív hatásai jelentősen csökkennek. Ennél még az is jobbat tesz, ha valaki egyedül sír.

Összességében: a sírás jó, sírni kicsinek, nagynak, fiúnak, lánynak, nőnek, férfinak is nemhogy lehet, de ajánlott is, ha szükségét érzik. (Psychology Today)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gombaházak a Holdon? A NASA szerint lehetséges

Nem lehet téglát szállítani a Holdra, valamiből viszont építkezni kell.

Kázmér és Huba

Kis ravasz taknyos!

Jó reggelt!

„Hatalmas fák között, gombaházakban lakunk, és mindig vidámak vagyunk."