Nem oké, ha politikus szelfizik veled

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Minden gyereknek joga van iskolába járni. De ez nemcsak jog, hanem kötelesség is, 16 éves korotokig biztosan. A suliba járással viszont együtt jár, hogy el kell fogadni egy csomó szabályt. Be kell tartani az iskola házirendjében foglaltakat és azt kell csinálni, amit a tanárok mondanak. Igen ám, de van, amikor a tanáraitok azt mondják, hogy ki kell menni megnézni a politikus nénit vagy bácsit, ahogy szobrot avat, átad egy padot, vagy sólymot röptet. Most például 200 iskolást küldtek ki Gyulán Novák Katalin köztársasági elnök programjára. Igaz, hivatalosan nem küldték őket, csak felajánlották az iskolásoknak, hogy mehetnek. De a tudósítók nem találtak senkit sem, aki magától ment volna oda. Kampányidőszak kezdődik, idén két választás is lesz, a tapasztalat az, hogy hasonló események ilyenkor gyakrabban előfordulhatnak.

Az, hogy ott kell ácsorogni a hidegben, amíg valami fontos ember megtekint, átad vagy átvesz valamit, eleve unalmas és teljesen érthető, ha egyáltalán nem érdekel. De ezekkel az eseményekkel nem ez a legnagyobb probléma. Hanem az, hogy ilyenkor azért vagytok ti jelen, hogy aranyosak legyetek az ott készült képeken. Ezzel pedig a veletek együtt szelfiző politikus népszerűségét növeljétek. Magyarul, díszletnek használnak titeket, mert még mindig egyszerűbb összeterelni néhány gyereket, mint beszerezni több tucat kiscicát. Azok lehet, hogy cukibbak ugyan, de biztosan nem annyira fegyelmezettek, mint ti.

A rólatok, veletek készült képeket nem lehet felhasználni sem a sajtóban, sem a közösségi médiában anélkül, hogy erről előre nem tájékoztattak volna. Még akkor sem, ha a szüleitek ebbe írásban beleegyeztek. Tudnotok kell, mihez adjátok az arcotokat, és tudnotok kell, hogy ezek a képek örökké fennmaradnak. Végig kell gondolni, hogy szeretnétek-e viszont látni magatokat felnőttként, ahogy most egy politikus mellett vigyorogtok. Vagy épp grimaszoltok. Mert az is mindegy, hogy most mit gondoltok róla, hiszen lehet, hogy 10 év múlva pont az ellenkezőjét fogjátok érezni. Azok, akik csak azért fotózkodnak veletek, hogy nekik jó legyen, tárgyiasítanak titeket. Ez pedig se nem oké, se nem etikus. Még akkor sem, ha esetleg van olyan gyerek, aki jól érzi magát ezeken az eseményeken. Erre pedig jó, ha minél többször felhívjátok a felnőttek figyelmét. Nem politikai eszközök, hanem emberek vagytok.

Az iskola elvihet politikai rendezvényre. Ha meg tudja magyarázni

Az iskola egyébként megteheti, hogy tanítási időben ilyen programokra visz titeket, de csak akkor, ha ez a pedagógiai programba illeszthető. Például állampolgári ismeretek óra keretében, ahol épp a politika vagy a választás a téma. Valószínűleg egyébként erre fognak hivatkozni a gyulai iskolák fenntartói, amikor szembesítik őket azzal, hogy ez nem volt szép. Egyébként arról, hogy iskolán kívüli program lesz, a szüleiteket is tájékoztatni kell. Így a szülőkkel együtt el lehet dönteni, hogy maradsz-e inkább otthon, vagy sem. A szülők tudnak igazolást írni, iskolánként változó mennyiségben. Azt pedig, hogy maradhatsz-e addig a suliban, amíg a többiek a programon vannak, az iskolák egyénileg döntik el.

Annak, hogy gyerekeket propagandacélokra használnak, komoly hagyománya van politikusok körében. Amióta az újságok, a mozi és a tévé felvételeket készít róluk, királyok, diktátorok, miniszterek rendszeresen jelennek meg gyerekek körében, mosolyogva. Rengeteg kép maradt fenn Sztálintól Hitleren át J. F. Kennedyig vagy Orbán Viktorig szinte minden népszerűségre vágyó politikusról, ahogy gyerekekkel pózol. És az is lényegtelen a gyerekek szempontjából, hogy a képeken a saját vagy mások gyerekei vannak-e.

Mondhatod-e azt, hogy köszi, de ezt inkább kihagynád? Mindenképp. De csak azután, hogy megkaptál minden tájékoztatást, ami ezzel kapcsolatos, mert tudnod kell, hogy mire mondasz nemet. Kérdezzetek, akár a tanártól, akár az igazgatótól. Meg kell tudniuk magyarázni, miért jó ez, ha pedig nem tudják, az rájuk nézve kellemetlen. Vannak szervezetek, akik szépen összeszedték, hogy miért gáz titeket politikai célokra használni, ezeket az anyagokat is megmutathatjátok nekik.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Tudtad, hogy léteznek tehertrolik?

Szovjet dili volt, de lehet, hogy új életre kel.

Tíz útravaló Albániából

Ahol az igen az nem, a nem pedig igen.